Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz VW-a potvrdili: “Buba” se više neće proizvoditi (FOTO)

buba

Volkswagen više neće proizvoditi svoju planetarno popularnu “Bubu”, piše BBC.

Iz njemačke su kompanije rekli da će proizvodnja prestati u julu 2019. nakon produkcije slavljeničkih modela Bube koji će biti dostupni u kupe i kabriolet stilu.

Naime, prodaja tog Volkswagenovog auta pala je tokom proteklih godina, a nakon Dieselgatea, odnosno skandala vezanog uz emisije diesela u koji je VW bio uključen, njemačka se kompanija počela fokusirati na električna vozila te na porodične automobile.

– Gubitak Bube nakon tri generacije tog automobila i nakon gotovo sedam desetljeća njegova postojanja razbuktat će emocije mnogih vjernih Bubinih obožavatelja – izjavio je Hinrich Woebcken, izvršni urednik Volkswagen Grupe.

Bubu je originalno dizajnirao Ferdinand Porsche 1930-ih godina po nalogu Adolfa Hitlera, koji je htio jeftine i praktične automobile za masovnu produkciju koji će biti dostupni njemačkom narodu. No, izbijanje rata zaustavilo je proizvodnju budući da su tvornice bile ozbiljno oštećene te su pale u ruke Saveznika.

Buba se ponovno počela proizvoditi u kasnim 1940-ima, a iako se do 1955. moglo naći milion modela ovog automobila, svoju je svjetsku slavu postigao tek u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća u Disneyevim filmovima kao Herbie, trkaći automobil s ljudskim osobinama.

Tokom proteklih je sedam desetljeća proizvodnja Bube bila prekinuta pa ponovno oživljena nekoliko puta, a redizajnirana “Nova Buba” iz 1998. osvojila je tržište. To pokazuje činjenica da je 1999. samo u SAD-u prodano 80.000 primjeraka, a od početka prodaje redizajniranog modela ovog obožavanog automobila, VW je prodao oko pola miliona Buba diljem svijeta (znatno manje od 21,5 miliona primjeraka stare Bube). Ipak, u prvih osam mjeseci ove godine njemačka je kompanija prodala samo 11.151 Buba, što je pad od 2,2 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Kompanija je posljednjih godina razmatrala mogućnosti modernizacije i električne verzije, no odlučili su se za prekidanje proizvodnje. Ipak, Woebcken nije u potpunosti isključio mogućnost da model jednog dana uskrsne rekavši „nikad ne reci nikad“.