Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japan ima ozbiljni električni super-automobil

11147

Oni nešto zlobniji itekako će postaviti pitanje vezano uz konkurentnost ove japanske EV-ideje u usporedbi s već pokazanim i dokazanim električnim proizvodima tog tipa. No bilo kako bilo, pogledajte ovaj automobil, jer je stvarno poseban.

Iako se i prije samog otvaranja ovogodišnjeg salona automobila u Frankfurtu u sklopu brošura i najava pojavila fotografija na kojoj je portretirana crvenom plahtom pokrivena silueta kraj koje je pisalo Aspark, pomislili smo kako možda Michael Bay reklamira novi nastavak Transformera. Realno gledano, s obzirom na količinu nastavaka, stvarno ne bi čudilo da je kuća Paramount zakupila neki od izlagačkih prostora i umjesto “AllSparka“ u praksi najavila “Aspark“.

No silueta s promo-fotografije unutar brošure nema nikakve veze s Transformerima, niti s stričekom Michaelom. I ne samo to, već nema veze ni s Amerikom, već s Japanom.

Dakle, Aspark je tvrtka iz Japana za koju niko nikada nije čuo, a ovo nisko električno čudovište nazvano je „Owl“ (odnosno na našem jeziku sova).

 

Uglavnom, Aspark Owl je puni naziv marke i modela iz zemlje izlazećeg sunca, tj. naziv automobila koji bi (ako je za vjerovati najavama) trebao ponovno prepisati povijest i pokoju zakonitost fizike.

Za početak je riječ o automobilu apsolutno unikatnog dizajna koji je s jedne strane nekako „svoj“, dok s one druge malčice podsjeća na spoj između automobila iz nekog od nastavaka igrice „Final Fantasy“ i nekog od bolida iz legendarne Grupe C. To u prevodu znači da automobil stvarno izgleda fenomenalno.

Owl je skoro u cijelosti izrađen od karbonskih vlakana, a pod poklopcem „motora“ ima jedan (ali očito vrijedan) električni koji je na točkove u stanju isporučiti nekih 1,000 konjskih snaga.

Iz gornjih katova kompanije najavljuju ubrzanje od nule do stotke „za manje od dvije sekunde“, ali to je u ovom momentu isto toliko nevjerojatno koliko i neprovjereno, pa na taj podatak ne bi trebalo gledati s previše sigurnosti.

Izuzev u izdanju s crvenom plahtom, Aspark Owl se prije nekoliko sedmica sporadično pojavljivao po internetskim portalima posvećenim tematici auto-industrije, no izuzev par foto-teasera nekakvog niskog automobila od karbona ništa pametno nije bilo navedeno.

Iako se radi o električnom automobilu, za Aspark Owl definitivno možemo reći da je prelijep i apsolutno poseban – barem što se dizajna tiče.