Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti vozačima

Je li moguće i kako naplatiti štetu na vozilu nastalu zbog rupe na cesti?

rupe na cesti

Druga važna stvar jeste da vozač fotografiše i oštećenja i rupu iz nekoliko uglova, a vrlo je poželjno uzeti izjave eventualnih svjedoka

Rupe kojih je sve više na putevima u BiH su nešto čega se pribojava svaki vozač. Zbog snijega, leda i soli ima ih svuda, velike su i duboke, a pravo pitanje je kako i od koga naplatiti odštetu ukoliko na nekoj od njih “naudite” svom vozilu?

Kakva je procedura? Šta vozač treba da uradi? U kojim slučajevima nema odštete, a šteta je nastala zbog ostećenja na putu? Koliko prijava do sada je bilo i koliko šteta je isplaćeno?

Vozači moraju da pozovu saobraćajnu policiju, koja treba da obavi uviđaj i sačini zapisnik. Vozači treba da znaju da je u takvim situacijama saobraćajna policija obavezna da izađe na lice mjesta, jer se i oštećenje na vozilu zbog recimo rupe na cesti smatra saobraćajnom nezgodom.

Druga važna stvar jeste da vozač fotografiše i oštećenja i rupu iz nekoliko uglova, a vrlo je poželjno uzeti izjave eventualnih svjedoka.

Sljedeći korak jeste utvrđivanje štete, a za to su zaduženi procjenitelji iz društva za osiguranje. Sa ovim dokumentom, zapisnikom policije i kopijama lične karte, saobraćajne dozvole i bankovne kartice oštećeni se može obratiti direktno upravljaču puta.

Ukoliko upravljač puta odbije da plati štetu ili ne odgovori u roku od 15 dana, do naknade se može doći samo sudskim putem.

Za sve auto-puteve i magistralne puteve u BiH su odgovorni JP Autoceste FBiH, JP Ceste FBiH, JP Putevi Republike Srpske i JP Autoputevi Republike Srpske.

Jeste li ikada bili u ovakvoj situaciji? I kakva su vaša iskustva?