Brzi i žestoki

savjet vozačima

Jeste li znali da ručice na vratima automobila imaju i dodatne funkcije?

20/12/2022
Foto: Screenshot

Barem tako tvrdi autor snimka i kaže da će vam uz njegove savjete neki od posebno gadnih manevara u automobilu biti mnogo lakši

Naravno, svi znamo da se kvake, bez obzira na njihov oblik, koriste za otvaranje i zatvaranje vrata. Razlikujemo ispupčene, zatim one sa udubljenjima za prste, i one najefikasnije, koje su u ravni sa površinom vrata i mogu se izvući samo po potrebi.

Približno su na istoj visini, vjerovatno u skladu sa osnovnom ergonomijom, baš kako je definisao Nojfert. I upravo je ta visina bitna, smatra autor. Kombinacija visine vrata i položaja u retrovizoru omogućit će vam lakše parkiranje, ali i neke druge aktivnosti.

Od navodno šest „skrivenih” uloga poluga, većina će se složiti sa prve dvije. Ukoliko položaj retrovizora približite tako da vam se kvaka prednjih vrata nalazi u donjem uglu, ovo će u principu biti idealan položaj za pokrivanje puta, ali i dijela zadnjeg dijela vozila, što je važno za parking.

Sve posle toga treba uzeti sa rezervom. Brojni su faktori koji utiču na prikaz slike i definitivno je teško osloniti se na dati savjet. Prvi korak u nizu je da kada parkirate u rikverc, vozite sve dok ivica ručke vrata ne dodirne ivicu ivičnjaka.

Kada vozite naprijed ili nazad, vozite dok ne vidite ivicu kvake na vratima automobila kojem se približavate. Ostat će vam 10 cm naprijed, a navodno 30 cm unazad. Savjet koji možete mnogo lakše provjeriti je da stojite paralelno sa drugim automobilom na takvoj udaljenosti da se donja linija prozora poklapa sa ručkom na vratima susjednog vozila. Na ovoj udaljenosti sigurno ćete moći da otvorite vrata. Ovdje je samo pitanje ko gleda i odakle, zar ne?

Peti savjet objašnjava kako se vrata otvaraju mehaničkim ključem, dok šesti savjet kaže da kada parkirate unazad, vozite dok linija ivičnjaka ne dodirne ivicu ručke zadnjih bočnih vrata. U tom trenutku ste navodno 30 cm od ivičnjaka. Ovaj savjet važi samo u ograničenim slučajevima kada previs automobila nije prevelik. Dovoljno je probati ovu situaciju sa Renault Thalijom i Cliom, kod kojih su kvake na vratima u istom položaju, ali Talija ima mnogo duži zadnji prepust.

Ako odlučite da isprobate ove savjete, obavezno nas obavijestite da li rade. Prilikom podešavanja položaja iza volana, možda će vam ručka vrata kao orijentir biti od pomoći u određenim situacijama.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.