Kako ispravno upaliti motor automobila na debelom minusu

Winter

Kako su pale temperature ispod nule mnogi vozači se pitaju kako postupati s pokretanjem motora i koliko treba da sačekaju prije nego što započnu vožnju.

U Njemačkoj je zabranjeno grijati motor automobila dok stoji na mjestu, ali taj zakon je donesen iz ekoloških razloga. Međutim, ima i tehničkog aspekta. Vozači se pitaju da li s benzinskim ili dizelskim motorom smiju prvo na mjestu zagrijati motor ili je sasvim svejedno ako se krene odmah.

Savjetujemo – pokrenite motor, pričekajte pola minute do minutu i polako krenite i pripazite na mjenjač.

Situacija je ovakva. Hladan motor koji se pokrene u pravilu puno sporije dosegne radnu temperaturu ako vozilo stoji na mjestu, nego u vožnji. Naročito je to izraženo kod dizel motora koji se na niskoj spoljnoj temperaturi vazduha ni neće zagrijati na radnu temperaturu ako radi na mjestu.

Dakle, preporučujemo da po pokretanju motora krenete odmah i to lagano. Samo kod jako ekstremno niskih temperatura, minus 15 i niže savjetujemo da po pokretanju motora pričekate minutu dvije ‘na leru’ da se sve u motoru stigne podmazati prije nego što se motor optereti višim okretajima, odnosno prije nego započnete vožnju, piše automania.