Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nevjerovatna prerada

Kako izgleda kad motor iz tenka stavite u Fordov automobil

ford

Ako kažemo da auto sada nosi oznaku Meteor Interceptor, bolji poznavatelji vojne tehnike odmah će prepoznati poveznicu

U Americi obožavaju u stare limuzine ubacivati V8 monstrume, ali ova prerada nadilazi sve dosad viđeno.

I ne dolazi iz Amerike, već puno nam bliže Švedske, koja je već znala iznenaditi brutalnim preradama starih Volvo “cigli” i Saabova. Sada su na zub uzeli najpoznatiji policijski i taksi auto zadnjih nekoliko desetljeća, Fordov model Crown Victoria.

A prerada je stravična. Ako kažemo da auto sada nosi oznaku Meteor Interceptor, bolji poznavatelji vojne tehnike odmah će prepoznati poveznicu.

Upravo tako, Rolls-Royce Meteor V12 motor koji je pokretao tenkove sada pokreće Fordovu limuzinu. Radi se o nepoderivoj zvijeri radne zapremine od čak 27 litara.

A stvoritelju ove zvijeri, Danielu Werneru, ovaj motor nije bio prvi izbor. On je prvotno zamislio kako će ugraditi doista Rolls-Royceov motor, ali Merlina iz zrakoplova Spitfire.

Tenkovski motor razvija preko 550 KS i oko 2000 Nm, ali je sada dobio novu upravljačku elektroniku i dvije turbine. Crveno polje se podiglo na 3000 o/min, a uskoro će se moći zavrtjeti i do 4000 o/min. Preko 300 kg težak motor ima cilj da Fordovu legendu potjera preko granice od 320 km/h i pritom nikoga ne ubije. S obzirom na Wernerovu upornost, sasvim je sigurno da će uspjeti. Jedino pitanje je koliko će mu za to trebati.