Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako izgleda kada hakeri preuzmu kontrolu nad vašim automobilom

automobil-hakeri1

Ubrzani razvoj tehnologije neminovno je uticao je i na auto-industriju. Međutim, uz sve koristi koje donosi kompjuterizacija savremenih automobila, javljaju se i neželjeni efekti.

Jedan od njih je mogući upada hakera u sistem vozila. Magazin Wired je uz pomoć dvojice stručnjaka za kompjutersku bezbjednost pokazao kako u praksi izgleda kada vozite vaš automobil dok, zapravo, neko drugi upravlja njim.

automobil-hakeri2

Taj neko može da se nalazi bilo gdje a dovoljno je da ima laptop, neophodno znanje (softver za upad u sistem) i pristup internetu. Vaša sudbina je tada u tuđim rukama i od njegove dobre volje zavisi da li će se samo našaliti sa vama ili će vaš automobil završiti u jarku.

Za eksperiment je upotrebljen Jepp Cherokee. U prvom dijelu testa “hakeri” su izvodili relativno bezazlene šale – iznenada bi pojačali klima uređaj, mijenjali bi muziku na audio uređaju u automobilu, uključivali brisače…

automobil-hakeri3

Iako čak i ovakav napad nosi sa sobom rizik od saobraćajne nezgode kada, recimo, vozite autoputem brzinom od 110-120 km/h, jer može da zbuni vozača, za bezbjednost u vožnji mnogo je opasnije ako se haker ustremi na komande koje direktno utiču na parametre vožnje – gas, kočnicu, upravljanje.

U tom slučaju više nemate nikakvu kontrolu nad vozilom i prepušteni ste na milost i nemilost hakeru.

Pogledajte kako izgleda kada se nalazite za volanom vašeg automobila a nemoćni ste da bilo šta uradite: