Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako najlakše postaviti lance i kako voziti s njima na točkovima (VIDEO)

lanci-za-gume

Velik broj vozača za vrijeme snježnih uslova strahuje od montaže lanaca za snijeg koja im je potpuna nepoznanica.

Još manje takvi vozači znaju procijeniti kada je pravi trenutak za postavljanje lanaca na točkove. Zapamtite, uvijek, ali baš uvijek montiraju se samo na pogonske točkove! Ali kada ih montirati? Zakon kaže – Zimska oprema obavezna je kada je na cesti više od pet centimetara snijega.

Ako se spremate na put kroz dionicu na kojoj je obavezna zimska oprema, a nemate zimske gume, u prtljažnik stavite lance čiju ste montažu isprobali ispred kuće ili na parkingu zgrade.

Naravno u “mirnodopskim” (suhim uslovima). Morate biti svjesni da je montiranje istih daleko teže kad je cesta prekrivena snijegom. Pripremite se, obavezno na ruke navucite rukavice i ponovite postupak koji ste kod kuće izvježbali i problema neće biti. Ako ćete se na temperaturama ispod nule učiti montirati lance, teško vama!

1.Izvadite lance iz kutije i rasprostrite ih na tlo.
2.Pogledajte da se nigdje ne preklapaju i da nisu zapetljani
3.Najbitnije je da sajlu provedenu kroz lance provedete sa stražnje strane točkova i zakačite s gornje strane
4.Obavijte točak lancima prema prednjoj strani točka i zakačite potrebne “kukice”
5.Sve skupa dobro zategnite s prednje strane točka.

I posao s lancima je gotov.

Sjednite u auto i polako krenite. Nikako nemojte pretjerivati s brzinom jer će se lanci vrlo lako otkačiti ili pokidati ako budete vozili brže od gradskog! Izbjegavajte i naglo startanje posebno na mjestima gdje nema snijega jer će tada točkovi jako proklizavati.