Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Brzi i žestoki

Kakva kolekcija: Dimnjačar ima čak 114 Golfova (FOTO)

08/06/2018

I dok smo prije preko granice išli po namirnice i tehniku, sada tamo završavamo u potrazi za boljim životom, no ovaj obožavatelj Golfa granicu prelazi kako bi se naklonio legendi i možda kupio jedan primjerak.

Vjerovali ili ne, najveća privatna zbirka Golfova nalazi se u Austriji, doduše ne u Grazu, nego u tek nešto udaljenijem Beču. Tamošnji dimnjačar Josef Juza nema naoko ništa zajedničko s Balkanom i našim ljudima, osim što dijeli jednaku ljubav prema legendarnom Volkswagenu. Naravno, u pitanju je VW Golf, posebno prve generacije, prenosi Index.

Ima ih 114, a tu zbirci nije kraj. Kolekcija će se nastaviti obogaćivati specijalnim primjercima, ali u nešto manjem intenzitetu. No zato će cjelokupna kolekcija biti dostupna javnosti, ali tek nakon što sredi prostor dostojan izlaganja jednog od najslavnijih modela Volkswagena.

Pritom Josef nema samo 114 običnih Golfova. Toliko specijalnih izvedbi ne možete naći nigdje drugdje na svijetu osim u Wolfsburgu, priznaju u Volkswagenu.

Josef se u Golfa zaljubio na prvu, čim je sjeo u auto. “Kad sam sjeo prvi put u Golfa, imao sam osjećaj da je izrađen za mene. Pozicija sjedenja, osjećaj u vožnji, svakodnevna upotrebljivost, sve je bilo onako kako sam oduvijek želio”, objašnjava Josef.

Bečki dimnjačar se na posao vozi u modelu Caddy, po ljeti vozi Cabrio, a zimi Country. Kad mu je do gušta u vožnji, sjedne u GTI, a kad ide na izlet s porodicom, vozi obični Golf. Ima Golf za svaku priliku, ali i nebrojene unikate, onako, samo da ih ima.

Pritom je cijena u pravilu bila bagatela, posebno polovicom 1990-ih. “Prijevoz vozila je često bio skuplji od samog automobila”, objašnjava Josef.

U njegovoj zbirci tako postoji Golf za prijevoz smeća, predserijski primjerak s kliznim vratima, ali i ručno izrađeni G60 Limited, 210 KS snažan bolid s pogonom na sve kotače.

CitySTROMer I je nastao u suradnji s RWE i bio je jedan od prvih električnih automobila za svakodnevnu upotrebu. Izrađeno ih je svega 25, i to 1981. godine. Društvo mu pravi CitySTROMer II te Eco-Golf sa start-stop sustavom. Međutim, jedan od najposebnijih je Golf koji iza sebe ima milion prijeđenih kilometara.

Sve Golfove, a vjerovatno i još poneki novi primjerak, moći će se razgledati u muzeju koji će svoja vrata otvoriti na proljeće iduće godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.