Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Legalizacija marihuane povećava broj saobraćajnih nesreća

voznja_marihuana

Prije nekoliko dana konzumiranje marihuane je legalizovano i u Kanadi, a dok traju polemike da li je to dobro/loše za društvo, što se tiče saobraćaja situacija je više nego jasna.

Prema istraživanju Nezavisne agencije za bezbjednost u saobraćaju (IIHS) i instituta HLDI, podaci pokazuju da su u državama SAD u kojima je upotreba marihuane legalizovana saobraćajne nesreće češće nego u državama u kojima je ovaj opijat i dalje iligelan.

U dva odvojena istraživanja sprovedena u periodu od 2012. do 2017. godine fokus je bio na podacima prikupljenom od osiguravajućih kuća.

Prvo istraživanje je proučavalo nivo učestalosti osiguranih vozila u saobraćajnim nesrećama, a druga udio nesreća u kojima je policija prijavila zloupotrebu marihuana.

U prvom istraživanju rezultati su pokazali da je nakon legalizacije marihuane broj saobraćajnih nesreća “skočio” za otprilike šest (6) odsto u Koloradu, Oregonu, Nevadi i Washingtonu, a za komparativno poređenje uzete su susedne savezne države koje zabranjuju upotrebu marihuane – Idaho, Montana, Jutah i Wayoming,

U drugom istraživanju policija je u Coloradu, Oregonu i Washingtonu prijavila čak 5,2% više saobraćajnih nesreća na milion incidenata u poređenju sa susjednim državama.

Obje studije su u obzir uzele demografske razlike, podatke o zaposlenosti, kao i stanje vremenskih prilika u posmatranom periodu.

S obzirom da marihuana utiče na ponašanje vozača za volanom, njeno konzumiranje bi bez sumnje trebalo tretirati kao upotrebu alkohola.