Legendarni Yugo danas slavi rođendan

yugo

Automobil koji je obilježio ‘80-te godine prošlog stoljeća – Yugo danas slavi rođendan.

Naime, napravljen je 2. oktobra 1978. godine u kragujevačkoj Zastavi, a u proizvodnju je pušten istog datuma 1980. godine.

O Yugu su ispričani razni vicevi kao npr. “Zašto vozači Yuga nikada ne koriste karte? Nikada neće stići tako daleko da bi zalutali. Ili zašto Yugo ima grijače stakla? Da vam se ne bi smrzle ruke dok ga gurate.”

Yugo se pojavljivao i u crtićima, filmovima i knjigama “Umri muški 3”, “Simpsoni”, „Tko je utopio Monu?“, Florida Roadkill, Needful Things, kao i pjesmama “In a Yugo” – Paul Shanklin i “Yugo 45” – Zabranjeno Pušenje.

U njima se većinom šalilo na njegov račun, a popularni “Yugo“ proizvođen je u više varijanti od kojih su neke prilagođavane tržištu na kojem je prodavan. Modeli prodavani u SAD-u bili su bolje izrade. Za američko je tržište pripremljena i verzija s automatskim mjenjačem, no zbog raspada SFRJ nikada nije počeo izvoz tih modela. Yugo je na tržištu Velike Britanije imao šiber.

yugo kragujevac

Mnogi su ga, posebno u inostranstvu, proglasili najgorim automobilom svih vremena.

Ukupno je izvezeno 256.691 Jugića, a 141.511 je prodano na tržištu SAD-a.

YUGO (1)

Za kraj još koji vic o “Jugiću”; Yugo je dizajniran za petero ljudi… jedan da sjedne na vozačevo mjesto i četvero da guraju. Koja je razlika između Yuge i Jehovinog svjedoka? Jehovinom svjedoku možeš zalupiti vrata.