Brzi i žestoki

Novi Maybach

Mercedes će u Alabami proizvoditi najskuplji auto u Americi

19/03/2019

Novi Maybach će biti izrađen na platformi potpuno novog GLS-a, a očekuje se kako će startati cijenom većom od 200.000 USD

Mercedes je još 1997. godine otvorio tvornicu u Americi, i to zbog proizvodnje legendarnog ML-a.

Tvornica je smještena u Alabami, a uskoro će dobiti čast da proizvodi jedan zaista poseban model. Radi se o beskompromisnom i ultra luksuznom Maybachu, prvom na osnovi SUV-a. Naravno, osnova je GLS, a ono što možemo očekivati je predstavio Mercedes još prošle godinu u Kini kroz koncept Maybach Vision Ultimate Luxury.

Novi Maybach će biti izrađen na platformi potpuno novog GLS-a, a očekuje se kako će startati cijenom većom od 200.000 USD. Zvuči nevjerovatno, ali taj iznos je dovoljan za titulu najskupljeg automobila proizvedenog na američkom kontinentu, javlja Automotive News. Trenutno najskuplji auto s (Proudly) Made in America pločicom je Acura NSX, a košta oko 165.000 USD.

A Mercedes-Maybach GLS neće ispod poklopca skrivati V12 motor već “samo” V8 snage do 600 KS. Premijeru će imati, naravno, u Kini, a prve isporuke mogu se očekivati početkom iduće godine.

U Mercedesu očekuju da će ovaj model omogućiti popularizaciju oba brenda, Mercedesa i Maybacha, a mnogi već predviđaju budućnost sličnu onom AMG-a. Kao što je AMG najveći “performance” proizvođač, tako bi Maybach trebao postati najjači u segmentu luksuza. Naravno, to ne znači da će i A klasa dobiti Maybach izvedbu, već samo oni modeli koji se mogu nositi s tolikim teretom luksuza, ističu u Mercedesu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.