Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mercedes razvija platformu za elektromobile

Mercedes-Benz-Concept-IAA-61

Mercedes-Benz je očigledno odlučio da ništa ne prepušta slučaju kada su električni automobili u pitanju, a prema najnovijim izvještajima, njemački gigant radi na razvijanju posebne platforme za svoja četiri buduća elektromobila.

Kako prenosi list Car Magazine, platforma će nositi naziv EVA i imaće nekoliko sličnosti sa MRA arhitekturom koja se koristi za sve od C do S klase.

Iako za sada ništa nije zvanično potvrđeno, spekuliše se da je platforma zamišljena za veliki paket baterija koji ima i do 400kg.

Prvi model koji će koristiti novu platofrmu će stići 2018, i biće sedan koji će se smjestiti između C i E klase. Nakon njega će se pojvatiti krosover koji će popuniti mjesto između GLC i GLE, a kasnije možemo da očekujemo elektromobil veličine S klase i veliki krosover veći od GLS-a.

Već postoje glasine da će varijante sa zadnjim pogonom imati oko 402KS, dok će verzije sa pogonom na svim točkovima imati dodatni električni motor sa 120, odnosno 210KS.

Mercedes navodno očekuje godišnje prodaje od oko 20.000 jedinica po modelu, a početne cijene će iznositi oko 95.000 eura.