Brzi i žestoki

Nova tehnologija

Mercedes sprema automobil s kojim se nemoguće sudariti

30/01/2019

Vozilo će skupljati podatke iz vožnje i dijeliti ga sa centralnim serverom

Tehnologija koncentrisana na novom ESF (eksperimentalno sigurnosno vozilo) koncept će zahvaljujući vještačkoj inteligenciji konstantno unaprjeđivati asistenciju u vožnji.

Direktor razvoja u Mercedesu Ola Kalenijus, koji će od maja postati generalni direktor Daimler grupacije, ističe da će autonomna vožnja i sofisticirani sistemi asistencije umanjiti broj saobraćajnih nesreća, jer je najčešći uzrok istih ljudska greška.

Kalenijus je dodao da je dio nove ESF tehnologije skoro spreman za proizvodnju i da će se uskoro naći u novim automobilima.

Vozilo će skupljati podatke iz vožnje i dijeliti ga sa centralnim serverom kako bi učio da bolje kontroliše sistem asistencije u vožnji. Koncept će sadržati i tehnologiju bolje zaštite putnika, pa ako se i dogodi nesreća, izbjeći će se teže povrede.

Poslednji Mercedes ESF koncept je debitovao 2009, koristio je tada novi S40 Hybrid kao početnu tačku sa brojnom bezbjednosnom tehnologijom.

Metalna konstrukcija se širila prilikom udesa kako bi omogućila dodatnu zaštitu, a prilikom bočnog udarca sjedišta su se pomjerala ka sredini vozila kako bi povećavala prostor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.