Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mercedesov automobil budućnosti ubio bi grupu pješaka da spasi vozača

mercedes-benz-f

Ako ne bude mogao izbjeći sudar, Mercedesov samovozeći automobil bit će programiran tako da zaštiti vozača, a ne ljude na koje bi mogao naletjeti.

Iako takav koncept osuditi, u Mercedesu su odlučili da će njihova vozila budućnosti u svakoj situaciji biti programirana da spase život osoba koje su u vozilu.

Zamislimo li situaciju u kojoj je automobil izvan kontrole i mogao bi udariti u grupu djece na autobuskm stajalištu, a pri tome može ispraviti putanju i udariti u biciklistu i sigurno ga ubiti. Šta bi automobil trebao napraviti? Mercedesova odluka je – ona radnja za koju je najmanje izgledno da će ozlijediti ili ubiti one koji se nalaze u automobilu, prenosi Fastcoexist.

– Ako možeš spasiti samo jednu osobu, spasi barem nju. Spasi onog u automobilu – rekao je Christoph von Hugo iz Mercedesa za Car and Driver.
Dodao je da prioritet automobila mora biti spriječiti barem onu smrt za koju sigurno zna da je može spriječiti i naglasio da inženjeri rade na tome da uopće spriječe da se takve situacije dogode. Von Hug kaže da čak i ako se automobil odluči žrtvovati vozača i putnike, to možda ne bi pomoglo grupi školaraca na koje bi naletio. Tada bi izgubili ljude za koje smo sigurno znali da ih možemo spasiti. Iz Mercedesa su potvrdili kako je ovo teška, ali važna hipotetska dilema s kojom se cijela industrija mora boriti.

S razvojem autonomnih vozila sigurno je da će takvih teških dilema biti sve više. No, u cijeloj situaciji u obzir treba uzeti i činjenicu o milionima života koje će spasiti autonomna vozila zbog nesreća koje bi inače skrivili nepažljivi vozači. Vozila će kao i mi dolaziti u situacije u kojima je važna trenutna reakcija. Ali, autonomna vozila neće imati naše mane. Odluke će moći donositi brže, neće biti umorni, na njih neće uticati čašica ili dvije previše…