Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Musk: Na servis ćete ići nakon 1.600.000 km

tesla-model-3-silver-prototype-promo-shot-headlands

Prvi čovjek Tesle, Elon Musk, uvjeren je da će vlasnici novog Modela 3 rijetko imati potrebu da svoj automobil servisiraju.

On je krajem jula na promociji ovog električnog automobila u fabrici u Freemontu izjavio za Car Advice da je “nova generacija elektromotora (koja se ugrađuje u Model 3) konstruisana tako da automobil može da pređe i milion milja (oko 1.600.000 km) između dvije posjete servisu”.

Kupci će, ipak, u međuvremenu morati da posjećuju servis radi zamjene određenih potrošnih dijelova, kao što su kočnice ili gume, čiji je vijek trajanja znatno kraći.

U Tesli su ubijeđeni u kvalitet pogonskog sklopa i baterija, pa tako garancija na novi Model 3 iznosi 4 godine, dok je garancija na baterije 8 godina. Musk je rekao i da je cilj da se što više servisnih intervencija na vozilu obavlja u kući vlasnika, osnosno daljinskim putem pomoću softverskog updatea.

Podsjećamo, bazični Model 3 košta u SAD 35.000 dolara (bez subvencija) i ima autonomiju u vožnji od 354 km. Automobil ubrzava od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) za 5,6 s, dok je maksimalna brzina 209 km/h.