Brzi i žestoki

Na sajmu u Frankfurtu predstavljen leteći automobil (VIDEO)

14/09/2017

Međunarodni salon automobila, koji se u septembru svake neparne godine održava u njemačkoj prijestonici biznisa, okuplja na jednom mjestu najveća svjetska imena iz svijeta auto-industrije.

Posjetioci sajma u Frankfurtu ove godine će moći da vide jedan pravi leteći automobil.

Kompanija AeroMobil predstavila je na svom štandu najnoviji model vozila koje može da leti, ili aviona koji može da se vozi po putu, ako vam se tako više sviđa.

Kako kažu u tom proizvođaču, najnovija verzija 4.0 je visokotehnološko luksuzno vozilo, konstruisano tako da u sebi spoji ono najbolje iz automobilske industrije i aeronautike.

Reuzltat je leteći automobil čija je karoserija/trup izrađena od kompozitnih materijala. Dizajn ovog vozila/letjelice inspirisan je sportskim automobilima, a kada je na zemlji, kreće se pomoću električnog pogonskog sistema koji snagu šalje na prednje točkove.

AeroMobil tvrdi da je autonomija u vožnji sa punim baterijama oko 700 km, što je znatno više od današnjih klasičnih automobila na struju, dok je maksimalna brzina na putu 160 km/h.

U “kopnenom” modu kretanja, krila su sklopljena i postavljena paralelno sa uzdužnom osom vozila.

Nakon trominutne pripreme i konverzije u letjelicu, automobil je spreman za let. Tada na scenu stupa četvorocilindarski 2.0 litarski turbo “bokser” motor koji proizvodi 300 ks. Snaga se prenosi na propeler postavljen pozadi, a letjelica sa punim rezervoarom može da pređe oko 750 km po nebeskom prostranstvu.

Kada je riječ o bezbjednosti, vozilo je opremljeno vazdušnim jastucima, ali i padobranom, u slučaju da dođe do incidenta tokom leta.

U kompaniji AeroMobil kažu da su već spremni da prime narudžbine potencijalnih kupaca, a proizvodnja bi trebalo da počne tokom 2018.

Cijena ovog letećeg automobile nije saopštena, ali bi nezvanično trebalo da košta oko 1,25 miliona eura. Prvi vlasnici svoja vozila/letjelice mogu da očekuju u garažama/hangarima do 2020. godine.

Pogledajte promotivni video za AeroMobil 4.0:

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.