Brzi i žestoki

STUDIJA

Najnepristojniji su vozači BMW-a, a i Audijevi su blizu

25/10/2020

Najpristojniji vozači voze velike, ali neupadljive SUV-ove kao što su Nissan X-Terra, Honda Ridgeline i Range Rover

Najveća vjerovatnost je da vas u vožnji prekine sirena, škripa guma ili samo psovka iz jednog modela bavarske marke.

Posljednjih godina se uvriježila teza kako su BMW-ovi vozači najbezobrazniji i ujedno najagresivniji u saobraćaju. Tome u prilog idu i brojni slučajevi iz prakse, a isto govore i neke studije. Najnoviju je proveo Insurify.com, i to na ogromnom uzorku od 2,5 miliona osiguravajućih zahtjeva koje imaju u bazi.

Studija vrijedi za američko podneblje, a zaključci su vrlo blizu onih koji se naziru i na evropskim cestama. Nepristojni vozači su se definitivno vratili na ceste, a pauza uslijed pandemije im nije ohladila glave. Kako pokazuje studija, nepristojni vozači najčešće voze na braniku i trube, a nerijetko su spremni napraviti i ozbiljniji prekršaj kako bi se razračunali s drugim sudionikom u saobraćaju.

Američki prosjek je 23,1 na 1000 vozača. Toliko ih ima bar jedan prekršaj koji bi se mogao svrstati pod nepristojno ponašanje u vožnji. Najčešće su to vozači sportskih automobila, s prosječnom snagom motora od oko 230 KS. Podsjetimo, američki prosjek je auto od 37.950 USD i snaga od oko 120 KS.

A ako ćemo o markama, onda je vrlo jasna tendencija sklonosti vozača ka premium markama. Tako su u samom vrhu BMW, ali i Audi i Acura pa na te tri marke otpada 6 od 10 automobil s najnepristojnijim vozačima.

Top 3 otvara Audi A5, i to s prosječno 260 KS, ali i 54,3 nepristojna vozača na 1000. Na drugom mjestu je BMW serije 7 s 56,2 nepristojna vozača na hiljadu. Apsolutni pobjednik je još jedan BMW, serija 4. Od hiljadu vozača ovog modela njih 58,9 ne zna za pristojno ponašanje. Najčešće galame na pješake, ne staju na znak Stop, a vole i proći kroz crveno, pokazuju podaci iz baze.

S druge strane, najpristojniji vozači voze velike, ali neupadljive SUV-ove kao što su Nissan X-Terra, Honda Ridgeline i Range Rover.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.