Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđene najave

Nissan otkazao proizvodnju novog automobila u Velikoj Britaniji

nissan4444

Nissan ima proizvodni pogon u Sunderlandu koji upošljava oko 7.000 radnika

Kompanija Nissan odustala je od plana da u Velikoj Britaniji proizvodi novi model X-Trail SUV, što je još jedan u nisu udaraca za britansku ekonomiju u jeku krize zbog Brexita, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprava Nissana danas je potvrdila ranije medijske najave da će novi X-Trail biti proizvođen u Japanu, a ne na sjeveru Engleske.

Nissan ima proizvodni pogon u Sunderlandu koji upošljava oko 7.000 radnika.

Upravo taj pogon je trebao proizvoditi novi Nissanov automobil shodno planu kompanije izgrađenom na bazi garantnog pisma u kojem je vlada Velike Britanije ranije poručila da proces izlaska te zemlje iz Evropske unije neće ugroziti njen ekonomski sistem.

Velika Britanija će 29. marta napustiti Evropsku uniju. Plan o izlasku izazvao je velike podjele i krizu u toj zemlji.

Referendum o izlasku iz Evropske unije u Velikoj Britaniji je održan u junu 2016. godine, a od tada je EU obustavila investicijske programe i brojne britanske kompanije su prinuđene da svoje aktivnosti sele u druge zemlje.

Posljednji primjer je kompanija Dyson koja slovi za svjetski brend u proizvodnji kućanskih aparata, a koja je sjedište preselila u Singapur. Kompanija je najavila da će za dvije godine u prodaju pustiti nove električne automobile.

Britanska kompanija P&O se već 182 godine bavi pomorskim transportom, a prošle sedmice je najavila da će otkazati registraciju svih plovila u Velikoj Britaniji i prijaviti ih na Kipru.

I tehnološki gigant Sony je odlučio preseliti sjedište iz Londona u Amsterdam.