Brzi i žestoki

struja je budućnost

Njemačka autoindustrija ulaže 60 milijardi eura u električne modele

06/03/2019

Bez drastičnog skoka električne mobilnosti u Evropi neće biti moguće dostići rigorozne ciljeve za CO2 emisijama do 2030. godine

Njemačka autoindustrija uzima novi zamah u procesu elektrifikacije i hvatanju novih trendova, a to će je koštati nevjerovatnih 60 milijardi eura.

I tu nije kraj. Riječ je o investiciji za iduće tri godine u kojima će Njemačka nastojati promovisanjem električnih vozila i izgradnjom infrastrukture postići ciljeve u pogledu emisije CO2 koje je postavila Evropska unija.

Upravo je izgradnja infrastrukture, odnosno mreže punionica, najveći zahvat, potvrdio je prvi čovjek VDA Bernhard Mattes u svojoj izjavi.

“Bez drastičnog skoka električne mobilnosti u Evropi neće biti moguće dostići rigorozne ciljeve za CO2 emisijama do 2030. godine”, pojasnio je Mattes.

On pritom naglašava kako udio električnih vozila u Njemačkoj mora biti viši u odnosu na ostatak Evrope, a utoliko bolja mora biti infrastruktura.

Njemački proizvođači će stoga u naredne tri godine uložiti preko 40 milijardi eura u električnu mobilnost, te dodatnih 18 milijardi u digitalizaciju, tehnologije povezivanja i sistem autonomne vožnje, javlja Auto News Europe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.