Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjajna inovacija

Njemački grad postavio najpametniji semafor: Smanjit će gužve i broj nesreća, ali i potrošnju goriva

semafor

Može skratiti gužve i vrijeme čekanja, smanjiti buku, potrošnju goriva vozila i onečišćenje okoliša. Semafori mogli poboljšati protok prometa za 10 do 15 posto

Najpametniji njemački semafor postavljen je u Lemgu (Sjeverna Rajna-Vestfalija) te će početi kontrolirati promet. Trebao bi povećati sigurnost, smanjiti prelaske na crvenom svjetlu, pa čak i učiniti zrak čišćim. To obećavaju naučnici s Fraunhofer instituta za optroniku i sistemske tehnologije.

Velika slabost sadašnjih semafora je da se temelje na pravilima, objašnjavaju naučnici, a kruta pravila ne vrijede za sve prometne situacije. Na semaforu je često bez ikakvog razloga crvena lampica, čime se usporava promet.

Novi je semafor puno pametniji, kamera visoke rezolucije i radarski senzori mjere promet mnogo preciznije od trenutnih indukcijskih petlji smještenih u asfalt.

Naprimjer, ne bilježe samo koliko automobila trenutno čeka na raskrsnici, već i u kojim se trakama nalaze. Mjere se i vrijeme čekanja i prosječna brzina. Naučnici objašnjavaju da je ova tehnologija senzora u stvarnom vremenu kombinovana s umjetnom inteligencijom. Zamjenjuje trenutna nefleksibilna pravila.

Semafor nije jednostavno programiran za crvenu i zelenu fazu, na temelju prikupljenih podataka uči kada je najbolje vrijeme za promjenu.

Može skratiti gužve i vrijeme čekanja, smanjiti buku, potrošnju goriva vozila i onečišćenje okoliša. Semafori mogli poboljšati protok prometa za 10 do 15 posto.

Pametni semafor trebao bi biti koristan i za pješake: svoju zelenu fazu prilagođava vremenu prijelaza tako da, naprimjer, starije osobe ili osobe s invaliditetom mogu sigurno prijeći ulicu. Broj opasnih prekršaja vožnje kroz crveno svjetlo mogao bi se smanjiti za četvrtinu, vrijeme čekanja u gustom prometu čak za trećinu…