Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački proizvođači povlače 630.000 automobila s tržišta

vw2333

Njemački proizvođači automobila povući će 630.000 automobila sa evropskog tržišta zbog neregularnosti u vezi sa emisijom izduvnih gasova, javila je agencija AFP.

Kako je vladin izvor kazao za AFP, riječ je o 630.000 automobila tipa “Audi”, “Mercedes”, “Opel”, “Porshe” i “Volkswagen” zbog nepravilnosti u vrijednostima emisije ispušnih gasova.

Njemački proizvođači odlučili su se na takav potez nakon istrage koja je pokrenuta poslije otkrivanja skandala sa vozilima kompanije Volkswagen, u kojima je otkriveno lažiranje nivoa ispušnih gasova.

Istraga je obuhvatala praćenje vrijednosti emisije gasova svih modela automobila na putevima u Njemačkoj posljednjih mjeseci a ministarstvo saobraćaja bi rezultate monitoring trebalo da objavi kasnije u toku dana.

Izvor iz vlade je naveo da je kompanijama rečeno da naprave izmjene na uređajima koji isključuju sistem koji odstranjuje štetne okside nitrita iz izduvnih gasova pod određenim temeraturama.

Sistemi za prečišćavanje gasova se isključuju na niskim temperaturama kako bi zaštitili motor ili eventualni accident, kao što je i dozvoljeno regulativom EU.

Međutim, nije jasno da li su neki od proizvođača to koristili kako bi prekršili pravila.

Prema pisanju Spiegela, tehnologija u velikoj mjeri potiče od njemačkog proizvođača auto dijelova Bosch.

Ni predstavnici Volkswagena, niti Opela nisu bili dostupni za komentar te informacije, dok je predstavnik za medije Dajmlera odbio da komentariše te navode, nazvavši ih spekulacijama.

Volkswagen je prošlog septembra priznao da je u svoja vozila instalirao “lažirajuće uređaje” u 11 miliona motora širom svijeta, što je bio okidač za planetarni skandal.

Taj sofisticirani softver namerno smanjuje emisiju ispušnih gasova kada je automobil na testiranju.