Norveška najavila početak razdoblja električnih aviona (VIDEO)

avion

Velike automobilske kompanije sve više resursa usmjeravaju prema razvoju električnih vozila koja će u budućnosti dominirati cestama širom svijeta.

Iako će ovaj proces biti prilično dug, jednom bi, barem u velikom broju zemalja, električni automobili u potpunosti trebali zamijeniti vozila s benzinskim i dizelskim motorima.

Zemlja s trenutno najvećim udjelom električnih automobila u odnosu na ukupan broj vozila na tržištu je Norveška, a upravo ova zemlje želi biti jedan od pionira i kada su u pitanju električni avioni.

Nakon što je u Norveškoj testiran let malog električnog zrakoplova za dvije osobe – u kojem je sjedio i ministar saobraćaja Ketil Solvik-Olsen, iz ovog su ministarstva najavili kako već do 2025. godine žele omogućiti komercijalne letove e-zrakoplova.

Solvik-Olsen ovaj je let nazvao dokazom kako se stvari brzo mijenjaju i kreću prema zelenoj avijaciji te je podsjetio i kako najveća imena zrakoplovne industrije (Boeing i Airbus) također razvijaju električne avione.

Kada se tome doda i pad cijena baterija, čini se kako bi njihov plan prema kojem će do 2040. iznad Norveške letjeti samo električni zrakoplovi i ne čini neizvediv.

Norveški ministar saobražaja poletio je u električnu budućnost u avionu Alpha Electro G2 slovenske kompanije Pipistrel – riječ je o avionu teškom 570 kg u kojem je let bio puno tiši nego u klasičnim zrakoplovima, ali priznao je kako je u kokpitu bilo prilično skučeno, uz velike udare vjetra.

On smatra kako je ovakav tip aviona koji još neko vrijeme po pitanju dosega neće moći konkurirati klasičnim avionima idealan za Norvešku na kojoj ljudi često putuju na udaljenosti do 200 km, kao i zbog činjenica da čak 98 posto električne energije dobivaju od obnovljivih izvora energije.