Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova A klasa ima najbolju aerodinamiku na svijetu

mercedes

MERCEDESOVOJ A klasi može se štošta spočitavati, no kada je aerodinamika u pitanju, ovaj model je svjetski predvodnik.

I to u limuzinskom izdanju koje tek treba doći na ceste. U svojoj prvoj najavi Mercedes je odmah ponudio rekordni podatak – koeficijent otpora zraka od 0,22. A ako vam ovaj rekordan rezultat zvuči poznato, znajte da je isto uspio i CLA, i to u eko formi 180 CDI BlueEfficiency.

Naravno, postoje i automobili s boljom aerodinamikom, ali je njihova zastupljenost na tržištu daleko od svjetski značajne. Najbolji primjer je VW XL1 s koeficijentom otpora zraka od 0,19 i brojem izdanja od svega 250 primjeraka. Još bolje je postigao Daihatsu, ali njegovi aduti serijsku proizvodnju nisu vidjeli.

U slučaju Mercedesa valja računati sa specijalnim dodacima poput strujno oblikovanih blatobrana kako bi zrak optimalno opstrujavao kotače. Ne treba napominjati da će auto dobiti i posebne pneumatike, a opcijski će se nuditi i zaklopka za reguliranje količine strujanja zraka kroz prednju masku. Pod je u potpunosti “oklopljen”.

A klasa sedan će tehnologiju preuzeti od A klase, a proizvodit će se u tvornici u Rastattu te u Meksiku. Usprkos produženoj izvedbi za kinesko tržište, ova je izvedba razvijena u Sindelfingenu, gdje je i Mercedesov zračni tunel.