Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova Honda Civic će vas oduševiti

honda_civic_
FOTO 24sata.hr

Nova Honda Civic je pravi magnet za poglede. Tako agresivan i napadan dizajn ne nudi niti jedan kompaktni konkurent.

Ako tražite auto koji se fantastično vozi i pored toga pruža zavidan nivo udobnosti, te izuzetno prostranu unutrašnjost uz rekordno velik prtljažnik, na pravoj ste adresi.

Kod novog Civica žalimo jedino za genijalnim “čarobnim sjedištima” straga, kojih kod nove generacije nema. No upravo zbog toga spremnik goriva vraćen je natrag (prije je bio ispod prednjih sjedišta) što je rezultiralo mnogo boljom, nižom pozicijom sjedenja, mnogo nižim težištem auta i još boljim voznim osobinama.

A, uživanje u vožnji potencira i fantastičan novi turbo motor od 1,5 litara s čak 182 KS, pa je jasno da Civic i juri onako kako izgleda.

Čak i CVT mjenjač bez brzina iznenađujuće dobro radi, no za maksimalni užitak radije odaberite manuelni. CVT ima i velik učinak na maksimalnu brzinu, koja s obzirom na snagu iznosi skromnih 200 km/h. Za usporedbu, model s ručnim mjenjačem juri čak 20 km/h brže. No, ako vam je komforna strana važnija od sportske, CVT mjenjač je sasvim dobro rješenje.

Civic je izuzetno brz u zavojima, dobrog zvuka, voli i visoke okretaje, no kad se vozite opušteno, pokazuje i svoju praktičnu stranu. Relativno je štedljiv, s potrošnjom na testu od 7,9 l/100 km, vrlo je udoban i tih pri visokim brzinama i izuzetno prostran s prtljažnikom od 420 litara, što je rekord klase.

Oduševljava i oprema. Auto serijski ima adaptivni tempomat koji sam održava razmak, također sam drži svoj vozni trak, tako da na autocesti po potrebi praktično vozi potpuno samostalno. Ovi sistemi koji su potpuna novost u Civicu rade savršeno. Tu su i automatska prednja LED svjetla, napredna multimedija s navigacijom te mnogo luksuznih dodataka. Sve to dio je serijske opreme već u osrednjem paketu opreme, i to po cijeni koja je osjetno ispod prosjeka klase.

Nova Honda Civic teška je 1.304 kg, a dimenzije su joj 452x180x143 cm. Do stotke stigne za 8,2 sekunde.

Testirana Honda Civic 1.5T sport CVT u opremi ima navigaciju 7”, LED svjetla, dvozonsku klimu, kameru, grijana sjedala, adaptivni tempomat, 17” alunaplatke…