Brzi i žestoki

Nova Opel Astra predstavljena na Jahorini (FOTO)

03/09/2015

Dvije sedmice prije početka sajma u Frankfurtu Opel je napravio presedan te na Jahorini upriličio pretpremijerno predstavljanje nove Astre.

Jedanaesta generacija Opelovog kompakta dolazi sa zavidnim pedigreom. Dosad su iz tvornica izašla 24 miliona Kadetta i Astri, a sada je Opel spreman dodati novo poglavlje historije svog prodajnog hita. Nova generacija Astre zasniva se na potpuno novoj laganoj arhitekturi vozila, pogonit će je samo motori najnovije generacije i ponudit će tehnologiju od ranije poznatu samo iz viših segmenata.

Slično kao i sa Corsom, nova Astra nije radikalno drugačija na prvi pogled, ali zaista jeste novi model i donosi značajan napredak u odnosu na prethodni model.

Zanimljivo je da je Astra kraća za 5 cm i niža za 2,5 cm, te u isto vrijeme nudi više prostora za putnike. Što je još važnije nova Astra je od prethodnice lakša od 120 do čak 200 kilograma, što je značajno utjecalo na performanse, ali i potrošnju ovog kompakta.

Svaka je komponenta provjerena i dizajnirana kompaktno uz korištenje lakih materijala. Samo je masa karoserije smanjena za 20 posto s 357 na 280 kilograma. Dodatne mjere vezane uz podvozje rezultirale su s daljnjih 50 kilograma smanjenja mase, a one uključuju korištenje čelika niske mase visoke i ultravisoke snage, kompaktnih podokvira, kao i smanjenja mase prednje i zadnje osovine.

Snage motora se kreću od 95 KS do 200 KS. Svi dizelski i benzinski motori zapremine do 1,6 litara imaju tri stvari zajedničke: spajaju najveću efikasnost s izvrsnim odzivom i glatkoćom rada. 1.6 CDTI sa širokim rasponom snage počevši od 95 KS pokriva ponudu dizelskih motora, dok je 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo sa 105 KS osnovni benzinski motor.

Vrhunac Astrine ponude motora je potpuno novi 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo – četverocilindrični motor iz iste linije kao i manji, ali također snažan jednolitarski trocilindrični motor. Ovaj motor izrađen u potpunosti od aluminija bit će prvi put predstavljen sa 150 KS.

Slično kao i sa Corsom, nova Astra nije radikalno drugačija na prvi pogled, ali zaista jeste novi model i donosi značajan napredak u odnosu na prethodni

Nova će generacija informacijsko-multimedijskog sistema IntelliLink proslaviti svoju premijeru u Astri. Kompatibilan je s platformama Android Auto i Apple CarPlay pa će potpomoći integraciju svijeta pametnih telefona u automobil, što je premijera u segmentu kompaktnih automobila. Svaki sistem oslanja se na mogućnosti koje korisnici pametnih telefona najčešće koriste. Android Auto temelji se na servisu Google karte, Google Now i mogućnosti razgovora s Googleom, kao i na sve veći sistem aplikacija za muziku i razmjenu poruka kao što su WhatsApp, Skype, Google Play Music, Spotify i razni reproduktori podcasta.

Svjetla su apsolutna novost nove Astre. Revolucionarna Opelova potpuno patentirana LED svjetla nove generacije s matricom omogućavaju vožnju s dugim snopom bez zasljepljivanja i bit će prvi put dostupna u kompaktnoj klasi upravo s novom Astrom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.