od 9. novembra

Nova saobraćajna pravila u Njemačkoj, kazne će biti mnogo veće

njemacka policija

Novi zakon primjenjivat će se od 9. novembra

U Njemačkoj će u novembru stupiti na snagu novi zakon za saobraćajne prekršaje kojim su predviđene znatno veće kazne od dosadašnjih.

Novi zakon primjenjivat će se od 9. novembra, piše Fenix magazin, a ovo su izmjene:

– vozači koji parkiraju svoje vozilo pod općom zabranom zaustavljanja ili parkiranja kaznit će se s do 55 eura umjesto dosadašnjih 15 eura.

– Svako ko vozi 16 ili 20 kilometara na sat (km/h) više od dozvoljenog u urbanim područjima, umjesto 35 će platiti 70 eura. Vozači koji kroz grad jure 91 km/h umjesto dopuštenih 50 km/h plaćaju 400 umjesto 200 eura ako ih uhvate itd.

– Ako parkirate neovlašteno na parkirnom mjestu za invalide, morate očekivati ​​kaznu od 55 umjesto dosadašnjih 35 eura.

– Svako ko dođe na ideju parkiranja službeno označenog ulaza vatrogasne jedinice ili ometanja vozila hitne pomoći mora očekivati ​​kaznu od 100 eura.

– Potpuno novo: Neovlašteno parkiranje na parkiralištu za vozila na električni pogon i vozila za dijeljenje automobila rezultira kaznom od 55 eura.

– Svako ko ne zauzme traku za hitne slučajeve ili se čak koristi njome za brže kretanje automobilom, mora očekivati ​​kaznu između 200 i 320 eura, kao i mjesečnu zabranu vožnje.

– Od vozača kamiona koji prekrše novouvedenu obvezu da kamion voze samo brzinom hoda pješaka pri skretanju desno u gradu, bit će zatraženo da plate 70 eura.

– Nezakonito korištenje nogostupa i biciklističkih staza od strane vozila kaznit će se novčanom kaznom do 100 eura umjesto do 25 eura.

– Kazna za izazivanje nepotrebne buke i zagađenje ispušnih plinova koje se mogu izbjeći, kao i vožnja naprijed-nazad povećat će se s 20 na 100 eura.