Brzi i žestoki

Nijemci testirali

Novi Golf bit će nemoguće ukrasti najčešće korištenom metodom krađe auta

11/07/2020

Da se to malo preciznije objasni, Golf 8 neće biti moguće upaliti bez ključa ukoliko u džepu ili neposrednoj blizini nemate originalni ključ tog vašeg automobila

U Njemačkoj je nova verzija popularnog automobila marke Golf testirana na najčešće pokušaje krađe.

ADAC, njemački autoklub, testirao je Golf 8 u najčešćim situacijama krađe i došli su do rješenja da je ovaj automobil otporan na krađe takozvanim “relejnim kutijama”.

Da se to malo preciznije objasni, Golf 8 neće biti moguće upaliti bez ključa ukoliko u džepu ili neposrednoj blizini nemate originalni ključ tog vašeg automobila.

Novi Golf je opremljen UWB tehnologijom, koja detektuje tačnost radio signala, odnosno tačno procjenjuje da li signal dolazi s originalnog VW-ovog daljinskog ključa ili se radi o uređaju koji simulira signal i pomoću njega lopovi pokušavaju da uđu u automobil.

Dakle, Volkswagen Golf je otporan na krađe takozvanim relejnim kutijama, koje su danas najčešća tehnika pri krađi automobila.

Naravno, ovo ne znači da je nemoguće ukrasti Golf 8 niti ovaj tekst ima namjeru da nekoga provocira ili izazove, uvijek treba biti maksimalno oprezan, a nove tehnologije se trude da u tome pomognu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.