Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Maybach svjetlima projektuje slike na cesti (FOTO)

merc_naslovna

Prošli mjesec, Mercedes je predstavio najnoviju verziju Maybach S klase, uz nekoliko interesantnih poboljšanja u odnosu na prošle verzije, veći izbor boja i vrsta kože između ostalog.

Međutim, Mercedes je u ponedjeljak predstavio funkciju koja će zaokupiti najviše pažnje, a biće dostupna na novom Maybachu – projektovanje slike na cesti koristeći svjetla.

Digital Light je naziv tehnologije kojom prednja svjetla emituju zrake u rezoluciji od 2 megapiksela. Te zrake koriste se kako bi se projektovale različite slike na cesti i dale vozačima informaciju bez da skreću pogled s puta.

Svjetla se takođe mogu koristiti kako bi se komuniciralo s drugim vozačima.

Softwareska kontrola svjetala praktična je i zbog optimizacije svjetala u različitim vremenskim uslovima. Kamere, senzori i mapiranje koriste se kako bi se procijenili uslovi, i spriječila ometanje drugih vozača prejakim svjetlima.


Mercedes insistira da se radi o funkcionalnoj promjeni, a ne o modnom dodatku. Svjetlima se označava prohod uskog puta i eventualno pojavljivanje pješaka, a skenirani saobraćajni znakovi skenirat će se i projektovati na put kako bi upozorili vozača.