Brzi i žestoki

Marco Polo

Novim Mercedesovim kamperom upravlja se putem mobitela (VIDEO)

16/01/2020

Umjetna inteligencija nam omogućava da telefonom kontroliramo uređaje u našem domu, a sve više automobila pruža ovakve pogodnosti

Novina iz Mercedesove tvornice namijenjena je avanturistima koji žele stalnu vezu sa svojim automobilom.

Umjetna inteligencija nam omogućava da telefonom kontroliramo uređaje u našem domu, a sve više automobila pruža ovakve pogodnosti.

Mercedes Benz je predstavio model kampera pod nazivom Marco Polo, koji se može povezati s mobitelom vlasnika. Ipak, u ovom slučaju nećete moći koristiti standardno sučelje napredne kontrole vozila, koje je kompatibilno s novijim modelima ili aplikaciju Mercedes Me koja bilježi sve važne podatke vezane za vožnju. Također, nećete moći zadati glasovne naredbe, koje omogućava napredni sustav MBUX.

Vlasnicima su ipak na raspolaganju raznovrsne funkcije vozila koje se aktiviraju putem telefona. Moguće ih je iskoristiti i kada ste daleko od gradske vreve i svojih domova.

Mobitel kontroliše podizanje i spuštanje pokretnog krova kampera. Kompjuterski sistem MBAC namješta željenu temperaturu zraka preko ekrana vozila ili putem aplikacije. Na isti način regulira se unutarnje osvjetljenje, zvučni sistem i otvaranje krovnog prozora. Preko aplikacije uvijek možete provjeriti status pomoćne baterije, zalihe svježe ili količinu otpadne vode u vozilu, piše Automobile.

Sretnici koji će ovaj model imati u garaži, moći će pokrenuti motor daljinskim upravljanjem. Mobitel obavještava vlasnika o potencijalnom kvaru. Također, aplikacija pomaže prilikom odabira najbolje rute. Tokom kampiranja kompjuter prepoznaje prisustvo štetočina i divljih životinja koje se približavaju vozilu.

Aplikacija u svakom trenutku pruža informacije vlasnicima o razini goriva u rezervoaru i tlaku zraka u gumama. Kada vam nije do spavanja u vozilu, dobit ćete listu obližnjih turističkih objekata sa svim pogodnostima koje su u ponudi.

Kamper može primiti najviše pet osoba. Cijena vozila još uvijek nije objavljena, ali zna se da će sportska verzija s MBAC kompjuterom ovog proljeća biti dostupna u Evropi.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.