Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brojne promjene

Od 6. jula ovi sistemi bit će obavezni u svim novim automobilima

ISA-sistem

Od 6. jula će se u automobile ugrađivati zadnja kamera, automatizirano kočenje u nuždi, senzori za parkiranje, sistemi za ostanak traci, sistemi upozorenja na umor i priprema za ugradnju alcolocka, sistema koji bi se mogao ugrađivati u vozila višestrukih prestupnika

Od 6. jula ove godine u sve nove modele automobila, kamione i autobuse, koji se prodaju u Europskoj uniji, bit će ugrađen niz novih sistema, odnosno oni će biti obavezni. Cilj uredbe EU je učiniti automobile sigurnijima. Ove godine počinje prelazni period kada će modeli koji su predstavljeni prije ovog roka imati mogućnost prilagodbe, ali od 2024. godine svi novi automobili morat će biti opremljeni navedenim tehnologijama, piše Revija HAK.

Najkontroverzniji je takozvani ISA sistem ili Inteligentna prilagodba brzine (Intelligent Speed ​​Assistant). Ovo je sistem pomoći vozaču koji upozorava na dopuštenu maksimalnu brzinu. Sistem bi trebao, prateći znakove na cesti ili navigaciju, automatski smanjivati snagu motora, ali i dopustiti pretjecanja, odnosno trebao bi se gasiti kada vozač snažno pritisne papučicu gasa. Premda se sistem može deaktivirati u izborniku svakog vozila, on će ponovo biti aktivan svaki put kada se vozilo pokrene. Kako će on funkcionirati u praksi? Vidjet ćemo… Posebno je izazovan dio o dopuštanju i prepoznavanju pretjecanja.

U sva vozila bit će ugrađena i crna kutija ili službeno EDR. Ovaj sistem, koji je već prisutan u brojnim novim automobilima, pohranjuje podatke nekoliko sekundi prije nesreće. Bilježe se informacije o brzini, položaju upravljača i je li automobil imao upaljena svjetla. Zasad ovim podacima mogu pristupiti samo državna tijela i proizvođači automobila, a nisu dostupni osiguravateljima. Mnogi nezavisni stručnjaci bunili su se protiv ugradnje crnih kutija jer misle da su za njih lobirali proizvođači automobila zbog svojih interesa.

Od 6. jula će se u automobile ugrađivati zadnja kamera, automatizirano kočenje u nuždi, senzori za parkiranje, sistemi za ostanak traci, sistemi upozorenja na umor i priprema za ugradnju alcolocka, sistema koji bi se mogao ugrađivati u vozila višestrukih prestupnika. Tu se misli na vozače koji su vozili u alkoholizranom stanju i koji su skrivili prometne nesreće. Alcolock im ne bi dopustio da krenu s vozilom ako su pod utjecajem alkohola. S alcolock uređajima će se zasad odvojeno baviti svako nacionalno zakonodavstvo.

Kombi vozila, kamioni i autobusi moraju biti opremljeni nadzorom tlaka u gumama. Automobili imaju tu funkciju još od 2014. godine.