Brzi i žestoki

Stepenica više

Odobrila njemačka vlada: Mercedes je prvi koji smije voziti bez vozača (VIDEO)

27/07/2019

Zasad je korištenje ovog sistema dopušteno u okviru autonomnog sistema parkiranja, što je prvi slučaj u svijetu da je službeno odobren ovako visok stupanj autonomije

Do ovog odobrenja najviši stepen autonomije u svakodnevnom prometu koristio je Audi A8. Mercedes sada smije stepenicu više.

Veliko priznanje za Mercedes i Bosch koji su zajedno razvili sustav autonomne vožnje razine 4, što u prijevodu znači da vozač više nije potreban. Štoviše, on ne mora ni biti u automobilu. Zasad je korištenje ovog sistema dopušteno u okviru autonomnog sustava parkiranja, što je prvi slučaj u svijetu da je službeno odobren ovako visok stupanj autonomije.

Loša je vijest da odobrenje zasad vrijedi samo u parkirnoj garaži Mercedesovog muzeja u Stuttgartu, gdje je taj sistem prvotno i predstavljen prije tačno dvije godine. Osnovna je razlika u tome što je ta usluga sada i javno dostupna. Ali i dalje je ovo veliki korak u implementaciji autonomnih sustava u cestovni transport.

A ako se pitate što su to točno odobrile regulatorne službe Baden-Württemberga, radi se o inovativnom sistemu koji potpuno autonomno parkira automobil, ali ga i dovodi s parkirnog mjesta do lokacije preuzimanja od strane vlasnika. A za cijelu proceduru dovoljan je pametni telefon i mobilna aplikacija putem koje se daju naredbe za manevar automobila.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.