Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Unikat

Ovaj Ford najskuplji je karavan na svijetu (FOTO)

fordd

Sve rečeno govori kako će auto teško promijeniti vlasnika i za par hiljada eura, a kamoli za 1.999.999 eura, koliko traži trenutni vlasnik

Trgovina starim automobilima je danas vrlo profitabilan posao, posebno kad su u pitanju egzotični primjerci klasika prošlog vijeka.

Ovaj Ford tu ne spada gotovo ničim. U pitanju je karavan za američko tržište, koji osnovu dijeli s tadašnjim Mustangom. Konfekcijski proizvod je apsolutno nezanimljiv i u tehnološkom smislu. Pokreće ga 3.8 V6, a konkretan primjerak iza sebe ima 150.000 odrađenih kilometara.

Sve rečeno govori kako će auto teško promijeniti vlasnika i za par hiljada eura, a kamoli za 1.999.999 eura, koliko traži trenutni vlasnik. Njegova samouvjerenost proizlazi iz činjenice da se radi o unikatu, bar kad je vanjština u pitanju. Automobil je još 1996. godine oslikao tanzanijski umjetnik George Lilanga.

Prema oglasu objavljenom na mobile.de, Lilanga je oslikao automobil tokom izložbe u Fürthu u Njemačkoj kad mu je vlasnik hotela ponudio besplatan smještaj ako mu oslika automobil i pretvori ga u umjetničko djelo. U stvaranju nove vanjštine pomogao je još jedan umjetnik, Poni Yengi, koji je ukrasio prednji i zadnji kraj vozila, dok je ostatak odradio Lilanga.

Nema sumnje, bezlični karavan je postao umjetničko djelo, a jedino je pitanje vrijedi li toliko.