Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

135 miliona eura

Ovaj Mercedes postao je najskuplji automobil na svijetu

mercedes-ss

Nazvano po svom tvorcu i glavnom inženjeru Rudolfu Uhlenhautu, taj četverotočkaš slovi za jedan od najljepših automobila na svijetu i draguljem povijesti automobilizma

Oldtajmer Mercedes-Benz prodat je za 135 miliona eura (142 miliona dolara) i tako je postao najskuplji automobil na svijetu.

Iz aukcijske kuće RM Sotebis saopćeno je da je automobil prodat neimenovanom kolekcionaru na aukciji u Njemačkoj 5. maja.

Tako je srušen dosadašnji rekord od 48,4 miliona dolara za koliko je 2018. godine prodat Ferrati 250GTO iz 1962. godine.

Riječ je o Mercedes-Benzu 300 SLR “Uhlenhaut Coupe” iz 1955. godine, koji je bio jedan od samo dva prototipa koje je proizveo Mercedes-Benzov trkački odjel.

Nazvano po svom tvorcu i glavnom inženjeru Rudolfu Uhlenhautu, taj četverotočkaš slovi za jedan od najljepših automobila na svijetu i draguljem povijesti automobilizma.

Vozilo je bazirano na uspješnom automobilu W 196 R Grand Pri koji je osvojio dva svjetska prvenstva u rukama Huana Manuela Fangia, legendarnog argentinskog vozača trkaćih automobila koji je dominirao u prvoj deceniji utrka Formule 1 osvajanjem pet titula tokom 1950-ih.

300 SLR je imao motor povećan na 3,0 litara, sposoban da ide 180 milja na sat (289,7 kilometara na sat), što ga čini jednim od najbržih komercijalnih automobila svoje ere.