najnapredniji na svijetu

Ovo je traktor godine: Ne zagađuje, a sve poslove odrađuje samostalno

Proizvođač kaže kako je Monarch projektiran kako bi mogao raditi 20 godina. Osnovna cijena je 50.000 USD

Elektrifikacija i autonomna vožnja stigli su i u domenu poljoprivrednih radnih mašina.

Ako ste mislili da su baterijski pogonjene kosilice i viličari maksimum do kojeg može struja u pogledu radnih vozila, prevarili ste se. Iz Kalifornije, tačnije grada Livermorea, dolazi trenutno najnapredniji traktor na svijetu.

Ime mu je Monarch, a osim atraktivnog dizajna s LED rasvjetom, donosi i puno više. Ovo je električni i autonomni traktor, odnosno “najpametniji traktor na svijetu“, kako mu tepaju u sjedištu kompanije.

Konkretno, električni pogon donosi značajne prednosti. Prije svega, nema više zagađenja česticama koje se izbacuju s ispušnim plinovima.

Druga domena u kojoj električni pogon koristi je ušteda. U američkim uvjetima ovaj traktor dnevno štedi na gorivu oko 45 USD.

Red je spomenuti kako pogon raspolaže s električnim pogonom snage 40 KS u kontinuiranom radu, odnosno do 70 KS u kratkotrajnom opterećenju. Podaci o okretnom momentu nisu poznati, ali u kompaniji kažu kako su vrijednosti dvostruko veće no na klasično pogonjenom traktoru. Autonomija rada električnog pogona je oko 10 sati, a po potrebi može pružiti generatorski rad i dijeliti električnu energiju poput male elektrane.

A ono najbolje je da može samostalno upravljati. Sistem autonomne vožnje je u potpunosti funkcionalan, a traktor ima sve tehnologije koje omogućavaju prepoznavanje prepreka. Također, njime je moguće upravljati mobilnom aplikacijom.

I sada ono najbolje. Proizvođač kaže kako je Monarch projektiran kako bi mogao raditi 20 godina. Osnovna cijena je 50.000 USD.