Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pet stvari koje trebate uraditi na svom automobilu svakog proljeća

auto dizalica

Iako je danas, kada je u pitanju vaš ljubimac na četiri točka, skoro za svaku sitnicu potrebno posjetiti servis, ipak ima stvari koje možete da obavite sami i pravi proljetni vikend posvetite svom automobilu.

Ovdje nije riječ o obaveznim radnjama poput zamjene zimskih guma ljetnjim, i redovnom malom servisu. Većinu ovih stvari možete napraviti i sami, a itekako će nakon vožnje u zimskim uslovima goditi vašem četvorotočkašu.

1.Vanjsko pranje

Sada je najvažnije da automobil dobro operete. Praonice nude detaljno pranje vozila pa se raspitajte za pranje odozdo jer je podvozje nakon zime puno nečistoća, industrijske soli i rizle koja se posipala po putevima. Ako perete sami, prvo uklonite sve krupne nečistoće i vodom sperite prvi sloj prljavštine.

Napravite bogatu pjenu i skinućete sve što je potrebno. Kompresor je uvijek dobrodošao. Iz motornog prostora uklonite opalo lišće koje usljed kiše može da zapuši odvode. Ne zaboravite na felge jer se tu taloži sva prljavština koju pokupimo sa puta, kao i kočiona prašina. One aluminijumske traže posebna hemijska sredstva za čišćenje.

2.Unutrašnje pranje

Izbacite gumene patosnice i zamijenite ih tekstilnim. Ako sami perete kabinu, izbacite sve krupne nečistoće i usisajte podove i sjedišta. Očistite instrument tablu i čitavu konzolu, ali nemojte brisati vlažnim maramicama. One izjedaju gumu i plastiku. Bolje nabavite one posebne za korišćenje u automobilima.

Sjedišta nemojte da perete vodom, već suhom pjenom koja ujedno skida i fleke. Voda natapa spužve i kasnije se od buđi iz sjedišta šire neprijatni mirisi. Najprljaviji dijelovi unutrašnjosti su volan, “nebo”, stakla i tapacirunzi. Ako imate novca, priuštite vašem vozilu dubinsko pranje. Ako ne, uporne fleke na sjedištima zamaskirajte novim presvlakama. Oslobodite prtljažnik od grebalica, lanaca za snijeg i raznih anti-led sredstva.

3.Dezinfekcija klime

Prije vrućina provjerite kako radi klima-uređaj. Ako se iz ventilacije osjećaju neprijatni mirisi, vrijeme je za čišćenje. Ti mirisi dolaze od nataloženih bakterija i gljivica u sistemu koje morate eliminisati ako ne želite da se razbolite. Dezinfikujte klima-uređaj sprejom za tu namjenu (prodavnice auto-opreme, košta oko 10 KM). Oni uništavaju bakterije i eliminišu neprijatne mirise. Ako sprej ne pomogne, možda je vrijeme da obavite servis klime gdje će vam provjeriti freon, filtere i naravno dezinfikovati klimu profesionalnim uređajima.

4.Zamjena filtera kabine

Čestice polena, neprijatne mirise nastale usljed trošenja guma i kočnica i štetne gasove iz saobraćaja – sve njih eliminiše filter kabine. Većina proizvođača preporučuje njegovu zamjenu na svakih 10-15.000 km, a jedan od indikatora za to je i problemi sa magljenjem stakala u unutrašnjosti zbog zapušenog filtera koji više ne može da izbaci svu vlagu iz kabine. Sam filter je u većini modela smješten u unutrašnjosti kabine i ponekada je do njega teško doprijeti. Ipak, uz malo strpljenja i vještine sve je moguće.

5.Potražite oštećenja

Provjerite u kakvom su stanju metlice brisača. Tokom zime se oštećuju, a pljuskovi tek slijede, pa vam ne treba dosadni problem vječito polovično obrisanog prednjeg stakla. Provjerite i po potrebi dopunite posudu sa tečnošću za vjetrobran, ali onom ljetnjom. Isto tako, tokom čišćenja automobila provjerite u kakvom su stanju kederi, jer po minusu i oni mogu da pretrpe oštećenja koja dovode do lošeg dihtovanja vrata, samim tim prodora vlage, kao i slabijeg hlađenja kabine.