Brzi i žestoki

SelectDNA sprej

Policija ima novo “iznenađenje” za kradljivce automobila

03/10/2021
Foto: Kristina Stedul Fabac

Svaki sprej ima svoj "potpis" i prilikom izlaganja ultraljubičastom svjetlu može se odrediti se u koji je prostor lopov provalio

Policija u Rotterdamu pripremila je posebno “iznenađenje” za provalnike u prodavnice, zlatare ili restorane, ali i kradljivce automobila, a u pitanju je specifična vrsta spreja.

SelectDNA sprej aktivira se kada provalnik neovlašteno uđe u prostor tako što se pomoću malog pirotehničkog uređaja supstanca proširi cijelim prostorom, pa tako prekrije i lopove.

Svaki sprej ima svoj “potpis” i prilikom izlaganja ultraljubičastom svjetlu može se odrediti se u koji je prostor lopov provalio. Naime, sprej ostaje na rukama i delovima tela duže od četiri nedelje i nemoguće ga je isprati.

Zbog pozitivnog iskustva i velikog pada kriminalnih djela, sprej se koristi u Amsterdamu, a sad holandska policija najavljuje njegovu upotrebu i u automobilima u Rotterdamu.

Policija će svim zainteresovanim građanima dijeliti sprej, koji će delovati u kombinaciji sa alarmom.

Prvi rezultati pilot projekta u gradu Zvejndrehtu govore o velikom padu broja krađa. Zato policija u Rotterdamu očekuje da će ova mera i sprej odvratiti kriminalce.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.