Pronađen Titov Mercedes kojeg nikad nije vozio

tito mercedes

Daleko od očiju javnosti, duboko pod zemljom, u tamnoj garaži Službe za opšte i zajedničke poslove, u garaži Makedonske televizije (MTV) nalazi se jedan od Titovih mercedesa 600 groser.

Maršal i predsjednik nekadašnje SFR Jugoslavije Josip Broz Tito se u njemu nikada nije vozio.

Novinarska ekipa skopskog portala mkd.mk imala je priliku da zaviri u garažu. Očekivali su da vide stari, zapušteni automobil, koji se više ne upotrebljava. Umjesto toga, ugledali su vrijedan kolekcionarski primjerak u izuzetno dobroj kondiciji.

– Kada se otvorila garaža i pojavila silueta učinio mi se manji nego što sam očekivao od „Titovog mercedesa“.

– Kada se pojavila prednja rešetka sa trokrakom zvijezdom i poznati vertikalni farovi shvatio sam da se radi o modelu W115, koji se nekada često viđao na našim putevima, čedo legendarnog dizajnera Pola Braka, ali u ekskluzivnijoj izvedbi i sa produženim međuosovinskim rastojanjem.

– Iako se nije radilo o “pravom“ mercedesu Maršala, od kojih se dva čuvaju u Beogradu, jedan u Ljubljani, a jedan se prodaje na aukciji u Londonu za 3 miliona eura, ipak, stajao sam pred jednim velikim, starim, državničkim mercedesom, besprijekorno očuvanim u originalnoj formi, opisuje susret sa Titovim mercedesom novinar portala mkd.mk

O ovom izuzetno vrijednom automobilu proizvedenom 1974. godine, koji je prešao svega 60.000 kilometara, brine se, a kada zatreba i vozi ga Angele Stojanovski.

On je za portal mkd.mk otkrio da se u njemu Josip Broz Tito nikada nije vozilo, ali se zato on, pogotovo u posljednje vrijeme koristi za važne goste iz inostranstva i događaje od posebne važnosti.