Velika razlika

Registracija vozila u Brčkom jeftinija za 200 KM nego u ostatku BiH

registracija

Kad se porede cijene registracije automobila u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu, razlika je i do 200 KM

Registracija automobila za većinu vozača svake godine predstavlja udar na ionako tanke džepove. To je trošak za koji treba izdvojiti cijelu plaću i zbog toga vozači nerijetko obilaze razne osiguravajuće kuće kako bi uštedjeli koju marku.

Neke nude besplatan tehnički pregled, negdje je polica osiguranja nekoliko KM jeftinija. Tako se može uštedjeti do 50 maraka.

No, kad se porede cijene registracije automobila u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu, razlika je i do 200 KM, piše Dnevni avaz.

Kako bismo se uvjerili u to, novinari su kontaktirali osiguravajuće kuće i raspitali se koliko košta registracija Golfa V dizel, 2010. godište, sa 77 konjskih snaga, motorom 1,6, s normom euro 4. “Koristili” su i popust od 50 posto na koji ima pravo svaki vozač koji u godini registracije nije skrivio kakav udes.

U jednoj sarajevskoj osiguravajućoj kući tražili su sve ove podatke. U svom programu ukucali su navedene karakteristike i rekli konačnu cijenu – 608 maraka.

“Auraosiguranje” iz Banje Luke ima znatno jeftiniju ponudu. Registracija istog automobila košta 470 KM. Razliku u cijeni objašnjavaju time da su putarina, vodoprivreda i njihova usluga jeftiniji nego u Federaciji.

Nazvali su i “Brčko gas osiguranje”. Za razliku od osiguravajućih kuća u FBiH i RS, tražili su nam samo podatke o zapremini i kubikaži automobila.

– Cijena registracije vašeg automobila iznosi 399 maraka – rekli su nam.

Na pitanje zašto su toliko jeftiniji nego u FBiH i RS, uposlenik nam je rekao:

– Nemamo mi dažbina kao vi, u Federaciji i RS.

U Federaciji se, naime, izdvaja 60 KM za putarinu i po 20 KM za taksu i vode, dok u Brčko distriktu putarina iznosi 50 KM, administrativna taksa 5 maraka i naknada za vode 9,60 maraka.

Iste cijene na cijelom području BiH vozači plaćaju samo za tehnički pregled, potvrdu o vlasništvu i registraciji, tablice i stiker naljepnicu. Sve ostalo varira od kantona do kantona, od entiteta do entiteta, pa tako i u Brčko distriktu.

Svako u svom ataru

Na pitanje je li moguće iz Sarajeva doći u Brčko i registrirati automobil, iz “Brčko gas osiguranja” rekli su nam da nije.

– Ako vam je polica prijavljena u Federaciji, registrujete auto u tom entitetu. Isto tako važi i za Republiku Srpsku i Brčko – rekli su nam.