Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Restauiran stari BMW Elvisa Presleyja

elvisov automobil34

Nakon pola stoljeća potrage za BMW-om Elvisa Presleya isti je pronađen u katastrofalnom stanju, no bavarski majstori podarili su mu stari sjaj.

Već sami podatak da je proizveden u svega 252 primjerka čini ovaj atraktivni model jednim od najpoželjnijih BMW-ovih modela kod kolekcionara. A kad još svemu dodamo podatak kako je bio u vlasništvu prvog i vjerovatno jedinog kralja rock'n'rolla vrijednost mu skače u neslućene visine.
elvisov automobil2

Nažalost, automobil je pronađen u stanju olupine, nakon što je nekoliko desetljeća stajao odbačen u staji. Tu je uskočio BMW i njegov odjel zadužen za restauracije klasika. Problema je bilo, čak je i nedostajao originalan motor i mjenjač, no nakon uspješne potrage za originalnim dijelovima stvari su sjele na svoje, doslovno.

Uz Elvisov BMW vežu se brojne legende. Osim priče kako je Elvis kupio rabljeni BMW 507 za služenja vojnog roka u Njemačkoj puno zanimljiviji podatak je kako je automobil bio bijele boje. No, Elvisu je ubrzo dojadilo da na automobilu pronalazi brojeve telefona obožavateljica napisanih ružom za usne, pa je automobil dao obojiti u crvenu boju.
elvisov automobil3

Automobil je prije Elvisa bio u vlasništvu vozača utrka Hansa Stucka, koji je vozio bijeli BMW 507 sa brojem šasije 70079 i registracijom M-JX 800. Nakon toga je završio kod njemačkog dilera polovnim automobilima koji je ugradio novi motor i mjenjač, a potom ga je isprobao Elvis i kupio. Došavši u Ameriku automobil je iz poznatih razloga obojen u crvenu boju, a potom je dobio i Chevroletov V8 motor.

2006. godine nakon napisa novinarke Jackie Jouret o Elvisovom BMW-u javio se Jack Castor i rekao da automobil s dotičnim brojem šasije stoji u njegovoj staji. BMW-ovi restauratori uzeli su BMW kojeg je izjedala korozija i već je nedostajala gomila dijelova.
elvisov automobil4

Izrađena je nova ploča s instrumentima, a pojedini dijelovi izrađeni su 3D printanjem. Prema starim fotografijama rekonstruirana je matrica kožnih presvlaka, dok je 3.2 V8 motor sklopljen iz rezervnih dijelova pronađenih na tržištu.

Ovaj prelijepi BMW 507 premijeru će imati 18. avgusta na Concours d’Elegance u Kaliforniji.
Recimo i kako je BMW 507 bio ručno izrađen od aluminija, a njegov V8 motor razvijao je 150 KS. Njegovim duhovnim nasljednicima smatraju se Z3, Z4 i posebno Z8.