ulažu velika sredstva

Revolucionaran plan japanskih vlasti: Leteći automobili uskoro postaju stvarnost?

japan

Cilj je da do 2050. godine bude moguće doletjeti do bilo kog mjesta u Tokiju za manje od 10 minuta

Japan je poznat po svojoj naprednoj tehnologiji i nastojanjima da sve bude savršeno. Zato i ne bi trebalo da nas iznenadi to što su odlučno krenuli u razvoj letećih automobila.

Kako pišu japanski mediji, vlada je odlučila da uloži velika sredstva u razvoj letećih automobila, sa ciljem njihove komercijalizacije već 2023. godine. Plan je da leteći automobili rasterete drumski saobraćaj u velikim gradovima, ali i da budu inovativan način prevoza na područjima koja su inače teško dostupna.

Kompanija SkyDrive, zato, napravila je plan izrade ovih automobila. Vozač bi putem došao do piste, odnosno mjesta sa kojeg se uzleće, i na koje se sleće. Odatle bi se automobil vinuo u vazduh. prenosi portal Zimo.

Cilj je da do 2050. godine bude moguće doletjeti do bilo kog mjesta u Tokiju za manje od 10 minuta.

Ovaj leteći automobil visok je 1,5 metar i širok 4 metra. Podsjeća na dron veličine automobila, a trebalo bi da može da vozi nekoliko desetina kilometara odjednom, uz najveću brzinu od 100 km/h.

S obzirom na to da se radi o malom električnom vozilu, iz kompanije Sky Drive se nadaju da će lakše dobijati dozvolu za slijetanje i polijetanje u urbanim sredinama.

S obzirom na to da širom svijeta više od 100 kompanija, među kojima su Boeing, Airbus i Uber, razvija svoje verzije letećih automobila, čini se da bi u budućnosti ovo zaista mogao da postane tip prevoza na koji se ozbiljno računa.