Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika novina

Revolucionaran potez: Benzinske pumpe u Njemačkoj više neće biti kao do sada

csm_referenz_aral_hero_smaller_8e1d73864b

Da bi električni automobili postali standard, Njemačkoj je potrebno najmanje 70.000 stanica za punjenje, kao i 7.000 stanica s brzim punjačima

Njemačka želi da pomogne svojoj autoindustriji u svojim projektima vezanim za električna vozila.

Država Njemačka zahtijevat će od svih benzinskih pumpi u zemlji da imaju i punjače namenjene električnim vozilima, a u projekat će biti uloženo 130 milijardi eura uključujući i subvencije za kupovinu EV.

Prema zvaničnim podacima, od 168.148 vozila registrovanih u maju, samo 3,3 posto su električni automobili. Prošle godine u Njemačkoj je bilo manje od dva posto električnih od ukupnog broja registrovanih automobila. Eksperti smatraju da uzrok slabe prodaje može da bude zabrinutost vozača za punjenje baterije.

“Znamo da je u 97 posto slučajeva razlog zbog kojeg ljudi ne kupuju električne automobile zapravo zabrinutost za domet. Njemačka želi da to reši tako što će vozači znati da je benzinska stanica uvijek otvorena”, rekao je Diego Biasi, predsjednik kompanije Quercus Real Assets.

Da bi električni automobili postali standard, Njemačkoj je potrebno najmanje 70.000 stanica za punjenje, kao i 7.000 stanica s brzim punjačima.

Njemačka nije jedina koja promoviše električne automobile u sklopu strategije nakon pandemije koronavirusa, jer je i francuski predsednik Emmanuel Macron najavio inicijativu vrijednu 8 milijardi eura s ciljem da Francuska postane najveći proizvođač “čistih” vozila u Evropi.