Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjeti radnika uštedjeli Audiju 100 miliona eura

audi

U Audiju slušaju radnike već četvrt stoljeća, a svake godine tako uštede na desetke miliona eura. Prošla godina bila je rekordna.

Audi Ideas Program je svake godine sve veći, pa je tako u okviru njega tokom prošle godine zaprimljeno preko 15.000 savjeta radnika. U konačnici je to donijelo značajne uštede, pa je u samo dvije fabrike u Ingolstadtu i Neckersulmu ostvarena ušteda od nevjerovatnih 108,6 miliona eura. A to je pak povećanje od 23,4 % u odnosu na godinu prije u kojoj su ih radnici manje savjetovali, piše Index.

Radnici su jako zainteresovani za ovaj način oplemenjivanja poslovanja. Naime, njihov savjet ide direktno do sjedišta i odgovornih ljudi kompanije gdje se procjenjuje njegova moguća korist.

Ukoliko se prihvati i krene u provedbu, o tome će radnik biti obaviješten, a moći će i online pratiti kako se odvija implementacija ideje. I naravno, radnik će biti nagrađen.

Puno je primjera takvih ideja, a idu od globalnih poput smanjenja ventilacije u halama tokom noćnih sati do optimizacije pojedinih radnji u proizvodnji čime se štede radni sati.

Tako su tri radnika unaprijedili metodu mjerenja vrata na automobilima i skratili je s 34 na 18 minuta za svaka vrata i time uštedjeli 200 radnih sati u godini. Druga dva radnika u održavanju savjetovali su optimizirani rad ventilacije noću i tako uštedjeli poslodavcu oko 100.000 eura svake godine. Svi su bili financijski značajno nagrađeni.