Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta učiniti ako su vam obilne kiše poplavile automobil

albanija-poplave23

Obilne kiše i poplave mogu uzrokovati teška oštećena na motoru, električnim sistemima i u unutrašnjosti vašeg automoila.

Pratite ovih pet koraka kako bi se nosili sa štetom:

1. Ne pokušavajte upaliti automobil

Iako je teško odoljeti želji da provjerite radi li vaš auto, tako što ćete okrenuti ključ u bravi, upravo to će nepovratno oštetiti automobil ako je voda ušla u motor. Najsigurnije je auto “odvući” kod servisera na provjeru.

2. Pokušajte odrediti koliko je duboko auto bio potopljen

Nakon jakih kiša i poplava ta je voda izuzetno prljava i nakon povlačenja ostavlja blatnjave i prljave tragove. Na autu ostaju blatnjavi tragovi izvana i iznutra. Ako voda nije prešla donju razinu vrata (prag), najvjerovatnije ćete proći bez problema. Brojne osiguravajuće kuće štetu će proglasiti “totalkom” ako je razina vode došla do donje strane instrument-ploče (ispod upravljača).

3. Kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću

Osiguranje od poplave pokriveno je u većini osiguravajućih paketa pa ćete u takvome slučaju gotovo uvijek proći s naknadom za štetu, ako ne potpunom onda djelomičnom.

4. Probajte osušiti i očistiti unutrašnjost

Ako je voda ušla u automobil, prvo trebate otvoriti sva vrata i prozore te smjestiti suhe peškire na pod kako bi upili vodu i uklonili blato. Važno je što prije isušiti automobil i zbog toga izvadite sve natopljene dijelove poput presvlaka i sjedala. Ako ne možete ručnikom, koristite i usisavač koji usisava vodu. Ovisno o natopljenosti interijera i mogućoj plijesni, možda će biti potrebno i zamijeniti brojne dijelove unutrašnjosti.

5. Provjerite ulje, filter zraka i električne sisteme

Ako primijetite kapljice vode na “štangici” ulja ili pak uočite povećanu količinu ulja u motoru, najbolje je ne pokretati motor. Također, savjetuje se da automobil “odvučete” do servisera koji će zamijeniti ulje i tekućine, kao i zračni filter. Ako se motor čini “sigurnim” za pokretanje, provjerite sve električne komponente, uključujući svjetla, pokazivače smjera, klimatizacijski uređaj, radio, električne brave, prozore, čak i “žaruljice” instrumenata. Bilo kakvo neobično ponašanje automobila u vožnji ili pri promjeni stupnjeva prijenosa može nagovijestiti neki električni problem.