Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti stručnjaka

Šta uraditi kada vam zaledi ručna kočnica u automobilu

Zamrzavanja kočnice osjetićete ako vratite ručicu kočnice bez većeg otpora, odnosno ako osjetite da je napetost u ručici kočnice popustila

Većina vozača će, kad se zaustave, odnosno parkiraju automobil, aktivirati ručnu kočnicu. Mnogi nemaju mogućnost da ostave vozilo u garažama, a na otvorenom treba računati i na vremenske (ne)prilike.

Jedna od njih je zimska hladnoća, koja stvara brojne probleme – na primjer, može vam zamrznuti ručnu kočnicu.

Ponekad će se zamrznuti kabal ručne kočnice, a može se zamrznuti i mehanizam koji drži točkove, odnosno površina kočione obloge i disk ili bubanj.

Glavni krivac je nemar, odnosno oštećenje na takozvanom “bužiru”, zaštitnom omotaču sajle. Kada prljavština i voda prodiru u sajlu odatle se vremenom slivaju u doboš kočnice. Kada dođe zima i temperature padnu ispod nule, voda u sajli se zaledi i ko uveče povuče ručnu kočnicu ujutro će teško pokrenuti vozilo. U ekstremnim slučajevima, kada su i doboši puni tečnosti, dešava se da se obloge zalede i ostanu zalijepljene za ivicu bubnja bez obzira na to što ručna kočnica uveče nije podignuta. Opruge unutar doboša, koje u normalnim okolnostima razmiču pakne, jednostavno nisu dovoljno jake da ih odlijepe i tada je gotovo nemoguće krenuti.

Zamrzavanja kočnice osjetićete ako vratite ručicu kočnice bez većeg otpora, odnosno ako osjetite da je napetost u ručici kočnice popustila.

Za takve slučajeve mnogi savjetuju da automobil pokrenete i tokom vožnje pokušavate da „razradite“ ručnu kočnicu. No, savjet stručnjaka je da ovo ne pokušavate jer rizikujete da se usljed trenja zapale zadnje pakne čime praktično ostajete bez zadnjih kočnica i svaka dalja vožnja postaje veoma rizična. Takođe, možete probati i vožnjom napred-nazad koja će u nekim slučajevima odblokirati kočnice.

Jednostavno, krenite lagano (ali zaista lagano), naprijed – nazad. Po nekoliko centimetara – da ne oštetite kočioni sistem. Ponovite to nekoliko puta.

Najbolji, i praktično jedini način da ponovo pokrenete automobil bez negativnih posljedica je da ga utoplite, što ćete najlakše uraditi u nekoj garaži.

Ne otpusti li kočnica, ako ste kod kuće naravno, pronađite produžni kabal i na njega spojite fen za kosu. Duvajte topli vazduh u točkove koje drži kočnica – obično je to zadnji par točkova, i to bi trebalo biti dovoljno da ona otpusti ledeni stisak.