Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stalo se ukraj vraćanju kilometraže na automobilima

brojac kilometara

Čuvena rečenica preprodavača polovnih automobila “auto je prešao samo toliko jer ga je vozila jedna starija žena u Njemačkoj i to samo do pijace” postat će uskoro prošlost jer je vrlo brzo u zemljama regiona, a samim time i u BiH moguće, sa visokim stupnjem vjerovatnoće , utvrditi stvarnu kilometražu automobila.

– Uređaj “taho špijun” je patentiran prije 15 godina u SAD, a već deset godina se koristi i u Evropi. Tačnije, na najvećem automobilskom tržištu u Njemačkoj, kaže Petar Janjušević koji je ovlašten za upotrebu ovog uređaja u zemljama regiona.

Radi se o visokosofisticiranoj tehnologiji koja koristi ultrazvuk i specijalni softver na osnovu koga ispitivač može da ustanovi ne samo koliko je automobil stvarno prešao kilometara već i u kakvom su stanju pojedini dijelovi, da li su mijenjani, da li se radi o prvoj ugradnji i slično, pa čak i da otkrije da li šoferšajba ima neku falinku.

“Jednostavno, priključi se uređaj koji ispituje sve. Od brojeva šasije, motora, dijelova, stanja u kom se nalaze pojedini dijelovi motora, mjenjača, procjenjuje “klokotanje” motora, a onda sve te podatke operater ukuca u program koji je priključen na veliku bazu podataka u Njemačkoj, za sve zemlje EU, i vrlo jednostavno se postavi “dijagnoza””, objašnjava Janjušević.

Odstupanja od stvarne kilometraže su plus-minus deset posto pa tako više nitko neće moći da vam proda automobil koji je prevalio pola miliona i više kilometara sa “original kilometražom od 50.000, koliko je prešla pomenuta baka”.

“Zabluda je da u Njemačkoj nitko ne vara i ne šteluje kilometar-satove. I tamo je to masovna pojava. Po nekim podacima svaki treći polovnjak je sa vraćenom kilometražom. Otkriveni su slučajevi kada je automobil koji je prešao 900.000 kilometara preštelovan da mu kilometar-sat pokazuje 75.000”