Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stiže Hyundaijeva Kona

kona

U najezdi crossover noviteta iz Koreje stiže i Kona, atraktivan Hyundai i dosad najozbiljniji konkurent etabliranim urbanim pozerima.

Hyundai Kona je tehnički srodna nadolazećem novitetu iz Kije (Sonic), a sofisticiranim nastupom naginje rivalima kao što je Toyota C-HR. Sa spomenutim rivalom ima još jednu dodirnu tačku – globalni nastup. Model će biti dostupan širom svijeta, što u prijevodu znači kako su zasigurno napravljeni određeni kompromisi. U svakom slučaju valja pričekati još koji mjesec, prodaja u Evropi starta za nekoliko mjeseci.

U dizajnerskom smislu Kona igra na sigurno, nudeći siguran nastup i trendovske detalje poput LED-ica i izbačenih blatobrana. Interijer je još uvijek tajna, no ni tu ne treba očekivati velika iznenađenja. Opremom bi pak Hyundai trebao iskočiti iz prosjeka. Moćni infotainment i zasloni promjera od 5 do 8 inča privući će mlađu klijentelu, kao i sustav bežičnog punjenja mobilnog telefona ili Head-Up zaslon.

Kona je postavljena na novu platformu, a u duga je 4.165 mm. U skladu s rivalima je i širina od 1.800 mm, a visina od 1.550 mm. Novost je kako će Hyundai ponuditi i 4WD pogon, ali i dvostruku podnicu prtljažnika.

Glavni motor u globalnom aspektu je 2.0 atmosferac sa 149 KS i 179 Nm, koji sa šest-stepeni automatikom potjera Konu do 100 km/h u 10 sekundi uz 194 km/h. NA mjestu top izvedbe će biti 1.6 T-GDI sa 177 KS i 265 Nm. Usuglašen sa sedam-stepenom automatikom uhvati stotku za odličnih 7,7 sekundi uz 210 km/h maksimalca.

Tržišno zanimljiviju ponudu po evropskom ukusu čini 1.0 T-GDI sa 120 KS i 172 Nm te 1.6 dizelaš.

Cijena zasad nije poznata, no sasvim je sigurno kako će i ovaj crossover biti tražena roba.