Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stvari koje zimi ne biste smjeli ostavljati u automobilu

909

Ljeti zbog visokih temperatura morate paziti šta ostavljate u automobilu, a ista situacija je i zimi. Postoje neke stvari koje ne podnose jaku hladnoću i koje nikako ne biste trebali ostaviti u parkiranom automobilu ako nije u garaži u kojoj se temperatura ne spušta ispod nule.

Uređaji – Vaše omiljene uređaje, poput mobitela, tableta ili laptopa, nikako ne ostavljajte u automobilu ako će temperature pasti ispod 0 stupeni. Baterije koje se nalaze u takvim uređajima odmah će se oštetiti ako su duže vrijeme izložene temperaturama ispod 0 ili iznad 55 stupeni.

Gazirana pića – Hladnoća i karbonizacija ne idu zajedno, a ako ne vjerujete, pokušajte zalediti Coca-colu i probati je kada se odledi.

Lijekovi – Oni se trebaju čuvati na temperaturama od 14 do 30 stupeni Celzija, a ako ih čuvate na nižim ili višim temperaturama od navedenih mogu izgubiti učinkovitost.

Drveni predmeti – Ne ostavljajte drvene muzičke instrumente, komade namještaja i slične drvene predmete u svom automobilu jer se pri niskim temperaturama i suhom zraku mogu trajno oštetiti.

Konzervirana hrana – Jedna od prednosti konzervirane hrane je dugotrajan vijek, no to ne znači da ona podnosi sve temperature. Aluminijske konzerve hrane zadržavaju hranu jestivom jedino ako se čuvaju na temperaturi iznad 10 stepeni Celzija.