Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve spremno za 66. Međunarodni sajam automobila u Frankfurtu

aa_picture_20150915_6297139_web

Jedan od najvećih sajmova u svijetu automobilizma Međunarodni auto sajam u Frankfurtu (IAA) danas je otvorio vrata novinarima koji su se uvjerili da je sve spremno za svećano otvaranje kojem će u četvrtak prisustvovati i njemačka kancelarka Angela Merkel, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavna tema 66. Sajma automobila u Frankfurtu ove godine će biti “mobilnost povezuje” (Mobility Connects), a Sajam će za sve posjetioce biti otvoren od 17. do 27. septembra.

aa_picture_20150915_6297129_web

Riječ je o sajmu koji se svake dvije godine naizmjenično održava sa Auto sajmom u Parizu, a na ovogodišnjoj smotri će svoje modele predstaviti 1.103 firme iz 39 zemalja svijeta.

Sajam će je već spreman, u šta su se danas uvjerili i predstavnici “sedme sile”, a kao i prethodni 2013. godine će se održati na površini jednakoj 33 fudbalska stadiona.

Bit će to prilika za svjetske premijerne promocije ukupno 219 novih ostvarenja automobilske industrije, što je za 38 posto više u odnosu na prethodnu smotru održanu prije dvije godine.

Riječ je o spektakularnoj smotri najuticajnijih proizvođača automobila i popratne opreme u svijetu.

Glavna tema 66. Sajma automobila u Frankfurtu ove godine će biti “mobilnost povezuje” (Mobility Connects), a Sajam će za sve posjetioce biti otvoren od 17. do 27. septembra

Današnji i sutrašnji programi uoči svećanog otvorenja su rezervirani za novinare, za koje će biti održano ukupno 93 press konferencije.

Očekuje se da Sajam prati više od 12.000 novinara, a putem interneta se već akreditiralo njih više od 9.000 iz 87 zemalja svijeta.

Organizatori očekuju da će veliku pažnju posjetilaca privući prezentacije električnih automobila i programa automatskog upravljanja vozilom bez vozača.

Posjetioci će moći uživati u testnim vožnjama automobila, a za najmlađe posjetioce bit će priređene posebne zabave. Naravno ni ovog puta nisu zaboravljeni ljubitelji klasike, pa je jedan poseban dio rezerviran za tu vrstu automobila iz porodice Mercedesa.

Bit će to prilika da i kompanije Google, Samsung, Deutsche Telecom predstave javnosti svoja posljednja tehnička dostignuća, a koja se na neki način dotiču automobilske industrije.

Ulaznice za Sajam se naplaćuju po 14 eura tokom sedmice i 16 eura tokom vikenda.

Od modela koji će biti predstavljeni javnosti vrijedi izdvojiti Toyotine nove generacije modela Prius i RAV4 Hybrid i C-HR Crossover. Ford će predstaviti modele Edge, Kuga i EcoSport i novu generaciju modela SUV, AWD i Ranger.

aa_picture_20150915_6297133_web

Subaru će prezentacijom modela LEVORG koji ga svrstava u vrh sportskog automobilizma. Porsche će promovirati električni auto iz svoje serije Mission E.

Kada su u pitanju njemački proizvođači, najavljena je promocija bronih modela Mercedesa, Opela i Volkswagena. Mercedes će predstaviti tri nova modela serije C, od kojih najviše pažnje privlači Coupe.

Opel će predstaviti novu Astru, Astru Sport Tourer i električni automobil IntelliLux Led-Matrix, dok će iz porodice Volkswagena posjetioci moći vidjeti novog Tiguana.