Brzi i žestoki

Predstavljen online

Svjetska premijera: Evo kako izgleda novi Audi A3

04/03/2020

Njemački proizvođač je novi Audi A3 Sportback predstavio online, s obzirom da je ženevski auto-salon otkazan zbog opasnosti od koronavirusa

Audi je predstavio novu generaciju konkurenta Mercedesu A klase i BMW-u Serije 1.

Njemački proizvođač je novi Audi A3 Sportback predstavio online, s obzirom da je ženevski auto-salon otkazan zbog opasnosti od koronavirusa.

Četvrta generacija ovog premijum kompaktnog hatchbacka postavljena je na Volkswagenovu modlularnu MQB mehaničku platformu, a automobil ima dinamičniji izgled u odnosu na prethodnika.

Sportback će ubuduće biti jedina hatchback opcija karoserije, s obzirom da se model sa 3 vrata više neće proizvoditi zbog smanjenog interesovanja kupaca.

Novi Audi A3 ima naglašenije sportske proporcije i obrise, a tome doprinosi i povećanje dimenzija. U poređenju sa odlazećom trećom generacijom, automobil je duži za 3 cm – ukupna dužina iznosi 4,34 m, a takođe je i nešto širi (1,82 m).

Međuosovinsko rastojanje se nije mijenjalo i iznosi 2,64 m.

Inženjeri Audija unaprijedili su i aerodinamiku vozila, pa koeficijent otpora vazduha sada iznosi 0,28.

Zapremina prtljažnika je 380 litara, a može se povećati na maksimalnih 1.200 l obaranjem naslona zadnjih sjedišta.

Enterijer vozila je dosta izmijenjen u poređenju sa prethodnim Audijem A3. Tu su prije svega dva nova digitalna ekrana.

Centralno postavljeni 10,1-inčni displej multimedijalnog sistema lijepo je uklopljen u komandnu tablu, a kao i čitava središnja konzola blago je orijentisan prema vozaču, što dodatno poboljšava ergonomske karakteristike automobila.

Novi A3 nema “touchscreen” displej za klima-uređaj, kao noviji i veći Audi modeli, već su zadržane klasične fizičke komande.

Motorizacija je očekivana kada je reč o vozilima VW grupacije koja koriste MQB mehaniku. Bazičnu benzinsku verziju pokreće trocilindarski 1.0-litarski turbo motor sa 110 KS.

Turbopunjeni benzinac zapremine 1.5 litara dostupan je u standardnoj i opciji sa “blagim” hibridnim pogonom, a u obje varijante raspolaže sa 150 konjskih snaga.

Oni koji se odluče za dizel, mogu da računaju na 2.0 TDI u verzijama sa 116 KS i 150 KS.

Audi je saopštio da je već počeo da prima narudžbe za novi A3 u Njemačkoj, a isporuke automobila kreću u maju. Cijene za sada nisu poznate.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.